В много села в България днес се провеждат избори за кметове

България 10.03.2024 12:26 Снимка: ДНЕС+

В много села в България днес се провеждат избори за кметове

Частични избори за кмет на населеното място се провеждат днес в пернишкото село Черна гора.

Двама са регистрираните кандидати. Гласуването ще се проведе в една секция, разположена в местното читалище.

До новия вот се стигна, след като на балотажа на проведените миналата година местни избори двамата кандидати постигнаха еднакъв резултат от 49 цяло и 11 процента.

Редовен избор за кмет се провежда в петричкото село Струмешница.

Четири месеца след местните избори гласоподавателите там са намалели с над 50, показва избирателният списък.

Този факт променя и начина на гласуване, потвърдиха от Общинската избирателна комисия. Тъй като избирателите са под 300 - правото на глас ще бъде упражнено само на хартиена бюлетина.

До поредния вот се стигна, след като на балотажа на 5 ноември, миналата година, двамата претенденти изравниха резултата си и събраха по 110 гласа.

Днес жителите на Струмешница ще избират между две партийни кандидатури - на БСП и на ГЕРБ.

В севлиевското село Стоките днес избират кмет, след като вотът през октомври миналата година беше обявен от съда за недействителен.

Изборът е между трима кандидати, предава кореспондентът ни Велина Махлебашиева.

Избирателите в с. Стоките отново ще отидат до урната в единствената секция в населеното място заради неправилно отчетени недействителни бюлетини на втория тур на последните местни избори. Имащите право на глас в Стоките са 181 души. За тяхното доверие в надпреварата влизат кандидати на ГЕРБ, "БСП за България" и един независим. Двама от тях са кметували в предишни мандати.

До участие и в днешния вот няма да бъдат допуснати жителите на 6-те съставни села на кметство Стоките. Те нямат право да гласуват, заради законодателен пропуск, което стана причина за жалби до съда и до ЦИК.

В отговора на Избирателната комисия беше посочено, че според актуалния регистър, кметство Стоките включва територията единствено на село Стоките.

Нови частични избори за кмет ще се състоят в селата Черноок и Житница в община Провадия, Варненска област.

На балотажа през ноември миналата година в двете населени места кандидатите получиха  равен брой гласове.

Частични избори за кмет има и в чепеларското село Забърдо.

Двама са кандидатите, след като избраната през октомври Здравка Черпокова  подаде оставка по семейни причини. Тя е дъщеря на един от сегашните  кандидати и бивш кмет Валентин Черпоков.

Днес частични местни избори за кмет ще има и във врачанското село Паволче и мездренското село Люти брод, предава кореспондентът ни Ива Антонова.

Близо 600 души ще избират между трима кандидати. Те са от ГЕРБ, "Възраждане" и "БСП за България". До частичния вот се стигна, след като кметът, избран миналата есен, се отказа от поста по здравословни причини.

Избирателната секция, в която има едно устройство за машинен вот, се намира в селското читалище. Тя е достъпна за хора с увредено зрение и затруднено придвижване. Ще има и подвижна урана за гласуване. Отпечатани са 700 бюлетини.

В мездренското село Люти брод близо 230 гласоподаватели ще избират между кандидатите на  ГЕРБ и "Български възход". До частичния вот се стигна, след като на Коледа почина кметът, избран през есента.

Отпечатани са 300 бюлетини. Разкрита е и подвижна избирателна секция.

Избори за кмет ще има тази неделя и в село Могилино, община Две могили на Русенска област.

Трима са кандидатите, а до тези повторни избори се стигна, след като на 5 ноември миналата година двама от претендентите получиха равен брой гласове, предава кореспондентката ни Ася Пенчева.

За доверието на жителите на село Могилино ще се борят кандидатите Камен Раев, Анелия Александрова и Юсеин Хасанов. През ноември Камен Раев бе представител на "БСП за България", но е сменил политическата си ориентация и сега ще представя партия ГЕРБ. Анелия Александрова е кандидатът на "Възраждане", а новият играч в битката е Юсеин Хасанов от ДПС.

По данни на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" от края на миналата година в Могилино има 154 жители по постоянен адрес, а по настоящ – 148. Според Общинската избирателна комисия в Две могили обаче в избирателните списъци са имената на 125 човека в Могилино.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194