В е-обучение щяло да премине само училище с 20% заразени с COVID-19

България 06.10.2020 19:35 Снимка: ДНЕС+

В е-обучение щяло да премине само училище с 20% заразени с COVID-19

Близо 130 учители са заразени с COVID-19 от началото на учебната година, за 20 дни, т.е. средно дневно по 6 заразени. Учениците са много малко - 90 на брой, 6 пъти по-малко от общия процент заразени.

Това заяви пред bTV министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той допълни, че, ако има заразен ученик, се карантинира целият клас, тъй като се предполага, че това е средата на взаимодействие. "Добрата новина с вируса е, че коефициентът на заразяване е 1 - 1,2, т.е. че не се заразяват голям брой хора от един заразен, но често се получават и клъстери, когато не се спазват мерките за спазване на дистанция", допълни образователният министър.

По думите му здравното министерство в момента обсъжда и е предложило проект на прагови стойности, при които да се минава на обучение в електронна среда. "Не говорим за преминаване на цялата система, а отделно училище или отделна област. 20 процента от децата в училището е една от праговите стойности - със симптоми сходни на COVID заболявания. Това означава, че може и да е грип. Много е по-вероятно училищата да затворят, когато дойде грипът, отколкото сега заради COVID".

Не се говори за затваряне на цялата система, категоричен беше министърът.

Ако децата са в карантина - родителите не са в карантина, обясни Вълчев. По думите му, те са второ ниво взаимодействащи, а първо ниво са в карантина.

Малко над 500 деца са поискали да учат онлайн - това е т.нар. дневна форма, каза министърът. Има и деца, които по здравословни причини учат в електронна среда, допълни той.

"Има няколко компенсаторни механизма - единият е включване в реалната класна стая чрез реална връзка. Допълнителни часове минимум 10 и индивидуални консултации. Гласувахме да се заплащат допълнително по 15 лв. на час на учителите", заяви Красимир Вълчев.

Образователният министър обясни, че ако има деца със симптоми, изискването е временно те да се отделят. "Може в отделна стая, но проблемът е, че повечето училища нямат достатъчно стаи. Може и навън, ако метеорологичните условия позволяват. Целта е детето да не е в класната стая. Повечето училища ползват обособени стаи, те са по-широки стаи. Проблемът с т.нар. стаи за отделяне не трябва да създават психическо напрежение сред децата", обясни министърът.

Във връзка с недостига на лаптопи за учителите, министър Вълчев каза, че учителите нямат и работни стаи, а работят в учителската стая и в класните стаи. "Имаме 37 000 класни стаи и целта е във всяка от тях да има лаптоп, не само за да имат служебен компютър, те трябва да нанасят отсъствия в електронни дневници - близо 2000 училища имат вече електронни дневници. Само 3 на 1000 паралелки не учат в реалната класна стая. 997 учат. Ние трябва да имаме компютър във всяка една стая - взехме решение да се закупят 20 000 компютъра, но е въпрос на време да се случи, защото е свързано с процедури, поясни още Вълчев.

Учителите по време на затварянето на училища ползваха лични лаптопи. Имаше 1 процент, които нямаха възможност, тогава училищата помогнаха със служебни лаптопи, допълни министърът. "20 000 за учителите и 60 000 за учениците комптърни устройства предвиждаме да се закупят в следващите години". Наличието на PCR-тест показва, че към момента на теста има наличие или отсъствие на причинител на заразата, но не и във всеки един друг момент по време на карантината. Тя е най-ефективното средство за намаляване на заразата и не може да бъде заменена, допълни Красимир Вълчев.

Трябва да има дежурен епидемиолог, понякога има проблем с връзката, най-вече в София, където са една пета от случаите на положителни тестове сред учениците. Миналата седмица изградихме бърза връзка и има предпоставки тя да функционира, заяви Вълчев.

Във връзка със случая в столичното 125-о училище, където деца, които трябва да са под карантина, отидоха на училище, защото директорката не е успяла да се свърже с РЗИ, министърът обясни, че е имало няколко часа на рискова среда. "Когато са били децата на училище, а не под карантина - директорът може да вземе решение по-скоро децата да не идват на училище, ако не е дошъл дежурният епидемиолог", допълни Вълчев. 

Системата на образованието е относително спокойна, моделът, който избрахме работи, има единични случаи в някои училища, стараем се да ги изчистваме. Системата на образованието е дисциплинирана и подредена, подчерта образователният министър.

По отношение на детските градини, министър Вълчев заяви, че са разширили броя на дните, в които децата могат да отсъстват по преценка на родителите, там няма онлайн обучение. Не е подходящо в ранна детска възраст взаимодействието с електронни устройство, много вреди на детето, каза още той.

"За поредна година максимално увеличаваме и минималните заплати, за да привлечем повече млади хора. Най-голямото предизвикателство е да мотивираме добрите ученици да стават учители", допълни Красимир Вълчев.

Той съобщи, че има анализ за качеството на образованието онлайн. По думите му, има дефицит и всички системи на образованието малко или много са пострадали.

При нас се случи относително по-добре, много бързо стартираха училищата за разлика от други страни, уточни Вълчев. Има дефицит по отношение на социализацията и на образованието. Има деца, които са отговорни с отговорни родителите и чисто обучителната част при тях беше компенсирана. Това е компенсаторно обучение, не може да замести реалното, допълни Вълчев.

По думите му трудно може да се каже има ли понижение на качеството на образование, защото то е функция на много фактори.

"Имаме невъзможност на учителя и на ученика да провеждат ефективно образователно взаимодействие", категоричен беше Красимир Вълчев./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448