В държавата пада голямо плашене

България 29.05.2023 08:21 Снимка: ДНЕС+

В държавата пада голямо плашене

Вероятно българите, които познават политиката само от телевизора, са съвсем объркани какво се случва. Една медия предупреждава, че Бойко Борисов е заплашван да влезе без мрънкане в правителството на “Продължаваме промяната”, за да не влезе в някой американски списък.

Записи от емоционалните 5 часа на въпросната партия пък плашат да прочистят цялата администрация заедно със спецслужбите.

В прокуратурата пък вече никой не е наясно кой точно спира или започва важните проверки. В събота, както стана ясно сайтът “Биволъ” обяви, че вече няма проверка за онези снимки с пачките от премиерската вила.  И запази мълчание кой е прокурорът, свършил тази работа, защото било опасно за него.

Първо главният прокурор обяви, че не знае, и медиите сметнаха, че това се е случило, докато Иван Гешев е бил в САЩ, когато го е замествал Борислав Сарафов. Ама и Сарафов отрича да е знаел какво точно правят обвинителите под него.

В неделя се появи втора случка със заплахите - този път по историята с “Барселонагейт”.

Около 14 ч обвинител №1 написа във фейсбук, че той и прокурорът по делото за къщата в Барселона са заплашвани. Гешев не уточни от кого и как, но бил уведомен по надлежния ред.

Потвърждавам, че е отправена заплаха срещу прокурор и срещу мен. Понеже съм в отпуск по лични причини, бях уведомен по установения ред. Не съм запознат с подробности. Сигурен съм, че правоохранителните органи ще си свършат работата.

След всичко, през което минах след опита за убийство срещу мен, как си мислят, че ще ме уплашат? Заплахи срещу журналисти, заплахи срещу магистрати, взривове, убийства. Както е казал още в деня на атентата един специалист по тероризъм: Ако държавата не вземе мерки, това ще е само началото. Аз пак ще повторя, че не ме е страх и не бягам, а се бия. Докрай!, написа той.

Два часа по-късно Гешев продължи с емоционалния тон и публикува във фейсбук поемата “Силните” на Веселина Атанасова. Тя почва така:

Силните плачат сами.

Не ръкомахат. Не викат.

В гръб не забиват ками.

И не се кланят на никого.

Те овладяват света,

без да си губят душата.

И завършва:

Силните плачат сами.

Но времената обръщат.

Зам.-шефът на националното следствие Ясен Тодоров се оказа следен. В телевизионно интервю той разкри, че след 15 май, деня, в който Гешев скъса оставката си, “съмнителни хора” “следят неговите всекидневни навици”.

Със сигурност съм обект на проследяване и подслушване. Забелязах съмнителни лица и автомобили около жилището ми, съобщи той. Имал две версии - или частна структура, която “може да е свързана с тези, които са изпълнители на покушението срещу главния прокурор”. Но “по-страшното било, ако това се извършва от Държавна агенция “Технически операции" (ДАТО)”. Шефът му Борислав Сарафов пък от 15 май е с охрана, защото се страхува от главния прокурор, който пък му се явява пряк началник.

Не се знае от понеделник какво ни очаква, тъй като разни източници от парламента брояха колко депутати са заплашени с отнемане на имунитета - между 10 - 14./24 часа

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095