Украйна посрещна първите българи, включили се в чуждестранния легион

България 12.03.2022 18:04 Снимка: ДНЕС+

Украйна посрещна първите българи, включили се в чуждестранния легион

Украйна посрещна първите българи, които ще се включат в чуждестранния легион за защита на държавата. Това съобщава във видео в своята фейсбук страница Иван Калчев - Глиги, който е познат от протестите в столицата, съобщи dir.bg. Иван Калчев е активист на "Зелено движение", което е част от "Демократична България", чиито кандидат за депутат той бе на последните избори.

Сам себе си той определя като "зелен либертарианец, дежурен протестър, фейсбук-екстремист" и посочва, че с него в Украйна има още един българин.

"Щом гледате този запис, значи аз вече съм в Украйна и съм в чуждестранния легион за териториална отбрана на Украйна. Много хора ме питаха защо ще тръгвам, а отговорът е много прост: отивам да защитавам свободата. Първата стъпка към свободата е да не е страх, после всичко се нарежда", казва в краткото видео Калчев.

Той обяснява в поста си, че се пътува бавно, има големи опашки по границите и се минава през няколко проверки.

"Местни доброволци помагат на властите, возят хора, патрулират, закараха ни с личните си коли до близкия град. Предложихме да им платим за транспорта, отказаха ни, със сълзи в очите. Аз съм с още един българин, засега няма да разкривам кой е", пише към видеото протестърът.

И призовава българите да не оставят нито един украинец без покрив, храна и топло посрещане.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648