„Украинската помощ“ за земеделците: Пари ще има, само не се знае кога

България 22.04.2024 15:31 Снимка: ДНЕС+

„Украинската помощ“ за земеделците: Пари ще има, само не се знае кога

Земеделците трябваше да получат днес парите по т.нар. украинска помощ. Липсата на пари в бюджета за тази помощ беше един от аргументите на служебния премиер за отстраняване на земеделския министър Кирил Вътев.

Пари ще има, въпросът е кога те ще стигнат до фермерите, каза председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Илия Проданов, цитиран от БНР.

Фермерите все още нямат отговор на писмото, което изпратиха до всички възможни институции в държавата, с въпрос кога ще получат нотфицираните от Брюксел 300 млн. лева заради войната в Украйна:

„Единственото което имаме като отговор по телефона, е, че се очаква в сряда на Министерски съвет да има прехвърляне на бюджетни средства. Дали това ще се случи, официално не сме получили писмена информация“, каза той.

Другата неофициална информация, с която зърнопроизводителите разполагат, е, че подадените заявления са за повече от одобрените пари:

„Това е някаква математическа неточност от страна на министерството. Поне такива неща се чуват по неофициалните информации, че има разминаване в заявленията и в нотификацията, че има нужда от по-голяма сума“.

Според Проданов част от суматохата, която се създаде около това подпомагане, е и предизборна. Земеделците се надяват да получат парите, които са им нужни, независимо чий подпис стои под нареждането.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194