Училищни ръководства към столичната РЗИ: Не сме епидемиолози

България 13.10.2021 16:43 Снимка: ДНЕС+

Училищни ръководства към столичната РЗИ: Не сме епидемиолози

Вълна от коментари в социалните мрежи предизвика заповедта на Столичната регионална здравна инспекция, съгласно която от утре на ръководствата на училищата в София се възлага при увеличаване на  заболеваемостта да предприемат мерки за преминаване на ротационен принцип на обучение.

Пред БНР директори на училища заявиха, че имат дипломи за учители, а не за епидемиолози и че решенията, които предстои да вземат, не са от тяхната компетенция.

Недоволство назрява и в сектора на частните учебни центрове, школи и занимални, в които също от утре се забраняват присъствените занятия.

Като директор на 107 Основно училище „Хан Крум“ в София, в чиято диплома пише учител, а не епидемиолог, Данко Калапиш е притеснен от заповедта на РЗИ. Ето какво написа той в профила си във Фейсбук:

„Днес излезе поредната странна  заповед от страна на здравните власти, по-точно от СРЗИ, гр. София и касае града ни! 

Заповед, според която се затварят центровете за подкрепа на личностно развитие, школите, извънкласните дейности, но остават да работят ресторанти, казина, молове и какво ли още не!

В същото време на училищните ръководства им се разпорежда да минават на обучение в електронна среда на ротационен принцип при повишена заболеваемост!

Е аз кой съм, та да вземам такива решения, или пък педагогическият съвет в училище...ние всички сме УЧИТЕЛИ и това пише в дипломите ни!

Цяла вечер се чудя кои ли класове се очаква да ротирам, какво означава повишена заболеваемост, кой е част от училищните ръководства, какво точно означава извънкласна дейност...май не се чудя само аз на тези текстове!

Е аз имам педагогическо образование, не медицинско! Как да преценя кога е повишена заболеваемостта и от какво е тази заболеваемост! Та аз не съм епидемиолог! Не съм учил близо десет години, а само четири! Учител съм...ще го напиша и повторя 100 пъти, та барем се чуе и проумее! Не искам автономия в тази област, искам да се поеме отговорността от тези, които разбират! Защо ли? Защото каквото и да направя аз ще съм виновен - на родители, на учители, на ученици, на цялото общество! И защото не РАЗБИРАМ от медицина!“

В друго учебно заведение в столицата - 140 Средно училище „Иван Богоров“, няма притеснения относно новата заповед на РЗИ, издадена вчера и влизащата в сила от утре. Директорът Мая Зафирова заяви:

„Ако сега всички трябваше по рестрикция да минем в ротация, ние щяхме да сме на загуба, защото нямаме заболели“.

Учебни центрове, школи и занимални настояват да не бъдат затваряни

Заповедта на столичните здравни власти обаче разбуни духовете и в сферата на частните учебни центрове, школи и занимални, в които присъствените занятия от утре трябва да бъдат преустановени.

В отворено писмо до министрите на здравеопазването, на образованието и до главния здравен инспектор от Българската асоциация за неформално образование посочват, че секторът им осигурява най-сигурната среда за безопасна работа, че той е от ключово значение за хиляди българи и че браншът трябва да работи, дори при пълно затваряне на останалите образователни институции. От Асоциацията призовават властите за диалог и изтъкват, че работата им е ограничена за поредна година, без да бъдат компенсирани.

От Асоциацията за неформално образование късно снощи са изпратили писмо до директора на Столичната РЗИ с молба за спешна среща с него./БНР

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448