Турският собственик на Vera Su не се отказва от кораба

България 19.10.2021 08:45 Снимка: ДНЕС+

Турският собственик на Vera Su не се отказва от кораба

Турският корабособственик на Vera Su не се отказва от плавателния съд, съобщава БНТ.

Предвид състоянието на кораба обаче няма да изпрати екипаж. Българските власти са уведомили корабособственика, че днес започва разтоварването на Vera Su, за да се избегне екокастрастрофа. Според прогнозата за следващите 2-3 дни времето ще позволи провеждането на операцията.

При добро време вратата на хамбара ще бъде отворена с външна хидравлика. Сухият карбамид ще бъде прехвърлен на надуваеми баржи, осигурени от Европейска агенция по морска безопасност, а след това на Пристанище Варна-Изток ще бъде прехвърлен в контейнери на БДЖ. Втечненият азотен тор ще бъде изпомпен в специализиран танкер. От "Морска администрация" трябва да отговорят дали товарът изтича в морето.

Заместник-министърът на околната среда и водите инж. Петър Димитров обясни, че е отправен въпрос до "Морска администрация" относно техническото състояние на кораба и товарния му отсек, но от там са заявили, че поради лошите метеорологични условия нямат достъп до кораба. Не може да говорим за сериозно замърсяване и очакваме нещата да вървят в правилната посока след започване на спасителната операция от "Морска администрация", посочи Димитров.

 

Ще продължи вземането на проби от морската вода от две места - близо до носа на кораба и на 60 метра южно от него.

Екперти се опасяват, че ако замърсяването продължи, това може да доведе до сериозна екологична катастрофа по родното крайбрежие.

Огняна Христова от Института по океанология във Варна обясни, че в сравнение с карбамида петролните продукти са много по-опасни и водят до много по-сериозни екологични проблеми.

По данни на МОСВ към момента няма сериозно замърсяване на морската вода, анализите показват, че концентрацията на амониевия азот намалява. Предполага се, че това се дължи на морското течение, което разнася карбамида. Нови данни за замърсяването се очакват днес./БНТ

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448