ЦИК официално разреши повече от един параван в изборните секции

България 29.10.2023 13:44 Снимка: ДНЕС+

ЦИК официално разреши повече от един параван в изборните секции

В третото за деня заседание на Централната избирателна комисия стана ясно, че две ОИК  - в Твърдица и Пещера питат дали може да се поставя втори параван в изборните помещения. Подобни въпроси имало и от други комисии. А в методическите комисии се говори за един параван, отбеляза Красимир Ципов. И предложи ЦИК да уведоми всички комисии, че е допустимо поставяне на допълнителни паравани в изборното помещение. Предложението бе прието единодушно.

Няма сигнал за липсващи паравани, подаван до ЦИК, обяви час по-рано говорителят на ЦИК Росица Матева. На брифинг в 11 ч. тя отбеляза, че в една от секциите в Девин са пискали втори параван, но сигналът е пратен по компетентност към кмета, тъй като той е отговорен за осигуряването им. "ОИК-столична и общинската администрация би трябвало да са осигурили вчера всички необходими книжа и материали за провеждането на вота", настоя Матева в отговор на въпрос има ли проблем с осигуряването на тайната на вота в столичните секции.

На заседанието на ЦИК Георги Баханов докладва, че предлага до председателката на ОИК в Чепеларе ще бъде изпратено писмо, в което й се напомня, че трябва да спазва стриктно методическите указания. 14 члена на ОИК го подкрепиха. Поводът е жалба, в която се казва, че в една от секциите не е допуснато членът на комисията Елена Абаджиева да бъде дописана под черта и да гласува на място. Областният координатор на формацията, която тя представлява провел разговор с председателката на ОИК и разбрал, че тя е дала устно разпореждане Абаджиева да не бъде дописвана. Така се наложило тя на наруши служебните си задължения, да напусне комисията и да отиде гласува по адресна регистрация. На какво основание я разкарват, попита Баханов.                                                                                                   

Следващото заседание на ЦИК е в 15 часа      

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини