ЦИК обеща, че ще се справи с избори 2 в 1, но не и с разлика от една седмица

България 04.04.2024 15:49 Снимка: ДНЕС+

ЦИК обеща, че ще се справи с избори 2 в 1, но не и с разлика от една седмица

ЦИК увери на срещата при Румен Радев, че ще се справят с избори в 2 в 1. „За изборите за членове на ЕП ЦИК е в голяма степен готова. Вчера изтече срокът за подаване на предложения по обществената поръчка за евроизборите“, обясни председателят Камелия Нейкова.

„Ако изборите бъдат 2 в 1 ще се наложи да обявим нова обществена поръчка, няма как да се измени съществуващата обществена поръчка. Ако изборите са на различни дати, ако разликата между двата вида избори е една седмица, ще кажа, че това ще доведе ЦИК до невъзможност да изпълни законовите си задължения“, добави тя.

Аргументите ѝ бяха следните – „В избори за членове на ЕП резултатите се обявяват в срок не по-късно от 3 дни след изборния ден, а до 5 дни трябва да се обявят и имената на избраните членове за ЕП. В изборите за НС резултатите се обявяват не по-късно от 4 дни, а имената на избраните не по-късно от 7 дни след изборния ден. Дали изборите за ЕП биха били първо, а след седмица избори за НС, това при всички случаи ще доведе до невъзможност да се приемат всички изборни книжа от РИК и СИК в страната и извън страната, повторно да се въведат резултатите от гласуването в ЦИК. Да се направи повторно въвеждане, ЦИК да анализра несъответствия, да организира отпечатването на хартиените бюлетини за следващите избори, ако са през седмица. А за машинното гласуване, за секциите извън страната е невъзможно машините да се върнат и да се свалят резултатите, да се заредят със софтуер за следващия избор и отново да се върнат в чужбина“, категорична беше Нейкова.

По думите ѝ, ако вотът е 2 в 1 ще се спестят разходи.

„Ако изборите трябва да са на различни дати, а не заедно, трябва да има доста сериозно време – поне между две и три седмици, за да се организира процесът спокойно. Когато времето е кратко, това може да рефлектира върху качеството на процеса”.

Радев обясни, че предсрочни парламентарни избори не могат да се проведат на 2 юни. При вот на различни дати – евровота е на 9 юни, а най-ранната за избори за национален парламент е 23 юни. Тогава обаче на много места се провеждат частични избори за кметове и общински съветници, коментираха от Комисията.

CHF CHF 1 1.97399
GBP GBP 1 2.29881
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.58453
USD USD 1 1.79731