„Труд“: Йорданова прикрива скандални нарушения на шефа на Агенцията по вписванията

България 22.07.2022 14:36 Снимка: ДНЕС+

„Труд“: Йорданова прикрива скандални нарушения на шефа на Агенцията по вписванията

Във вторник правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова участва в представянето на Годишния доклад на близкия до излъчилата я партия „Да, България“ – „Антикорупционен фонд“, според който през 2021 г. у нас нямало нито едно започнато разследване за корупция „по високите етажи на властта“, пише „trud.bg“. Оказва се, че именно Йорданова е дала своя дан за продължаване на тази тенденция и през 2022 г. Още повече, че разкриването на злоупотребите в държавния сектор е задължение именно на органите на изпълнителната власт. В Доклада на АКФ е отделено специално внимание на ролята в тази сфера и на инспекторатите, с каквито всеки от министрите разполага в ръководеното от него ведомство. И докато в многобройните си медийни изяви Йорданова се старае да дава вид на активен борец срещу неправомерното разходване на публични средства, то при изпълнение на задълженията й като министър в тази сфера определено има какво да се желае.

В началото на март Инспекторатът при министъра на правосъдието предоставя по чл. 46 от Закона за администрацията на Надежда Йорданова подробен доклад с данни за нарушения и злоупотреби, извършени в краткия мандат на настоящия изпълнителен директор на Агенцията по вписванията Даниела Митева. Тя бе назначена в средата на юни 2021 г. от тогавашния служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов. Назначението породи изненади, защото Митева вече веднъж е ръководила Агенция по вписванията и е освободена през 2009 г. именно заради нарушения.

По-важното в случая е, че четири месеца – от началото на март до юли 2022 г., Надежда Йорданова не е предприела каквото и да е действие спрямо ръководителката на Агенция по вписванията, въпреки множеството нарушения, документирани от двама инспектори на правосъдното министерство. Всъщност от Инспектората на МП дори препоръчват на министъра да сезира Агенцията за държавна и финансова инспекция. Действия от страна на министъра обаче няма. Едва на 8 юли - денят, в който стана ясно, че второ правителство с мандат на „Продължаваме промяната“ няма да има, а Надежда Йорданова скоро няма да е министър, тя „спешно“ изпраща доклада за нарушенията на подчинената й шефка на Агенция по вписванията в АДФИ. На практика така Йорданова сваля отговорността от себе си, че не е изпълнила препоръката на собствения си инспекторат, в случай че някои реши да ревизира работата й.

Данните в доклада, с копие от който „Труд“ разполага, са фрапиращи. Систематизирани са 11 групи нарушения при управлението на Агенция по вписванията в рамките само на осем месеца. Извършвани са множество неправомерни назначения, като на ключови постове са назначавани служители без необходимия трудов стаж и образователен ценз. Шефката на агенцията си е назначила служебния шофьор на длъжност „старши експерт“, без той никога да е работил нещо друго, освен шофьор-снабдител и барман. В клона на Агенция по вписванията в Пловдив пък за директор на дирекция е назначена служителка с педагогическо образование, при положение, че за длъжността се изисква юридическо образование. Има и други примери за неправомерни назначения. Констатирани са дори нарушения при разпределянето на допълнителни възнаграждения. „Даниела Митева е оказвала натиск на регионалните директори, като е налагала своето мнение за оценка на работата на всеки един служител без да се съобрази с преките им ръководители“, констатират инспекторите от МП.

По-голямата част от документираните нарушения са свързани с разходването на средства от бюджета на Агенция по вписванията. Така например нарушения са допуснати при сключването на застраховка за сградите на Агенция по вписванията. "Необяснимо е сключена застраховка с близо два пъти по-голяма сума от прогнозната стойност, както и три пъти по-скъпа от предходната година. Не бяха предоставени за проверката относими към случая документи, доказващи, че са извършени всички необходими действия за получаване на най-добра оферта", установяват проверяващите, като заключават, че процедурата е изпълнена недобросъвестно.

Оказва се, че Агенция по вписванията е закупувала на силно завишени цени от пазарните дезифектанти и лични предпазни средства, ползвани срещу разпространението на коронавирус. Така за един диспенсер вместо 70-75 лв. са плащани по 153 лв. За нуждата на агенцията са купени 160 такива диспенсера. Предпазни маски, купувани за служители на Търговския регистър, са плащани на цени между 60 и 90 процента по-високи от пазарните. Оказва се, че директорът на агенцията Даниела Митева дори не си е направила труда да поиска оферти от различни фирми, а само от една. Агенцията дори си е заплатила направените разходи по доставка на защитните средства. „В случая е сключен договор на завишени цени, не е защитен интересът на Агенция по вписванията, непрозрачно са изразходвани публични финансови средства“, пише в доклада на Инспектората на правосъдното министерство, предоставен на Надежда Йорданова в началото на месец март.

И две други нарушения, за които  правосъдният министър е знаел още преди четири месеца, но не е предприел никакви действия. За първи път от функционирането на Агенция по вписванията е извършена инвентаризация, но не е от служители на самата институция, а от външна фирма, която е избрана без обществена поръчка. Просто офертата, която се предлага е 29 990 лв. или с 10 лв. под прага по ЗОП.

Оказва се, че на 25 октомври миналата година неизвестно лице е проникнало в Службата по вписвания в столицата. За случая обаче Даниела Митева твърди, че не е информирала служебния правосъден министър по това време – Иван Демерджиев. Това според проверяващите е грубо нарушение, с оглед „на факта, че сградата на централната администрация е обявена за обект от стратегическо значение за националната сигурност и при допускането на подобни инциденти задължително е уведомяването на ДАНС. На проверката не бяха предоставени документи, показващи такова уведомяване“.

Въпреки съдържанието на доклада, който е в обем от 16 страници, правосъдният министър в оставка не предприема нищо спрямо изпълнителния директор на агенцията. Още повече, че предшественикът на Даниела Митева – Габриела Козарева, бе освободена преди година именно на базата на подобен доклад на Инспектората при МП. Въпросът е защо Надежда Йорданова е затаила фактите при положение, че са налице достатъчно основания за сезиране не само на АДФИ, но и на „Икономическа полиция“ и прокуратурата. Отговорът е еднозначен.

Олигархичният кръг „Капитал“ винаги е гледал да държи под контрол Агенция по вписванията. Нещо повече, именно когато начело на Агенцията преди повече от 12 години е била Даниела Митева, договорни отношения с институцията е имал и прословутият  IT-специалист Васил Величков, според „Капитал“ – „бизнес ангел“. Известен още като съветник на цели трима вицепремиери, до един свързани с кръга около Иво Прокопиев – Цанова, Бъчварова и Константинова. Името на Величков изплува преди два дни, когато бившият регионален министър Николай Нанков попита  дали той не е автор на изводите, цитирани в доклад на Сметната палата, който твърди, че има нередности с националната тол-система. Преди три месеца Васил Величков изплува и като основно действащо лице около странното хакване на цялата мрежа на „Български пощи“. Удобен повод за усвояване на над 100 млн. евро от Плана за възстановяване от фирми, свързани с кръга „Капитал“.

Дали пък Надежда Йорданова не е изпълнявала политическа поръчка да разпъне чадър над изпълнителния директор на Агенция по вписванията, за да бъде прокарана реформата на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, която предвиждаше създаването на една мега Агенция по вписванията, в която да се влеят кадастърът и ГРАО. Все пак разкриването на констатираните злоупотреби на по-ранен етап би препятствало това лобистко намерение на ПП и ДБ, което те искаха да прокарат още със закона за държавния бюджет през февруари.

Очевидно шефката на Агенция по вписванията Даниела Митева е важен кадър за партията на Надежда Йорданова – „Да, България“, иначе казано за кръга „Капитал“. И това стана ясно още в първите дни на правителството на Кирил Петков, когато данните на стотици хиляди български граждани, упражняващи свободни професии, в това число адвокати, изтекоха в интернет от регистъра БУЛСТАТ. Тогава Надежда Йорданова и съпартиецът й Божидар Божанов буквално се хвърлиха на амбразурата да защитават изпълнителния директор на Агенция по вписванията.

Изглежда, че компетентните институции тепърва ще трябва да правят сериозни ревизии във ведомствата под шапката на министрите на „Промяната“ и ДъБъ, за които политическата корупция изглежда е винаги извън техните редици.

CHF CHF 1 1.97878
GBP GBP 1 2.28913
RON RON 10 3.93187
TRY TRY 100 5.59205
USD USD 1 1.80029