Три партии искат ЦИК да признае машинния протокол на изборите

България 28.10.2021 12:40 Снимка: ДНЕС+

Три партии искат ЦИК да признае машинния протокол на изборите

Три партии и едно сдружение - ПП "Свобода", ПП "МИР", "Атака" и Сдружение "БРЦК" се обединиха около искането си, че ЦИК трябва да признае машинния протокол на предсрочните парламентарни и президентски избори на 14 ноември.

Според тях машинният протокол трябва да бъде подписан от всички членове на комисиите, да се сканира и да се качи директно в системата на ЦИК и РИК. По този начин, в който машинният протокол бъде признат, се елиминира субективния фактор за манипулация на изборите.

Лидерът на Сдружение "Български родителски централен комитет" (БРЦК) Христо Лафчиев обясни на пресконференция в БТА, че целта не е да се компрометира машинното гласуване, а дали чрез тези машини се гарантират честни избори. Становището на Сдружение "БРЦК" е, че е трябвало да се тестват по-внимателно машините. Изборният процес не е една стъпка - отиваш и гласуваш, а протоколът трябва да събира всички гласове правилно и да ги разпределя по партии и преференциални кандидати и президентски двойки. ЦИК трябва да проверява протокола, а "машината за гласуване не трябва да бъде черна кутия, а да е прозрачна", настоя Лафчиев.

По думите му с верните протоколи, а не с променените протоколи трябва да се пресметнат крайните резултати от изборите. Това е една задача, в която могат да се случат неприятности, а от "БРЦК" имат данни, че са се случвали неприятности, които са продължавали на по-предишните избори.

Магдалена Ташева от "Атака" настоя ЦИК да издаде инструкция, която да задължи СИК да преброяват вота в урната от машинния протокол. По думите ѝ проведените избори на 4 парил и 11 юли доказали, че машините на "Смарт матик" са дискредитирани, имат печално реноме и вотът чрез тези машини бил манипулиран чрез натиск. На 11 юли трябвало да се проведе паралелно контролно преброяване, но ЦИК не е издала доклад с констатации и анализ на данните, от които да се види дали вотът, отразен чрез квитанциите и разписките съответства на вота от машините.

Ташева има опасения дали софтуерът на машините за гласуване не може да се управлява дистанционно. Във всяка СИК да се попълни протокол, осигурен от ЦИК, в която да се отрази вотът според квитанциите, пуснати в урната, настоя тя.

Според нея няма разумни аргументи да не се направи паралелно преброяване на данните в урната по разписките, които машината генерира.

Лидерът на ПП "МИР" Симеон Славчев напомни, че именно неговата партия е настоявала изборите да се провеждат чрез машинно гласуване. ЦИК и така направеният Изборен кодекс дават възможност за сериозни фалшификации, манипулации и обезсмисляне на машинното гласуване. ЦИК излезли с указания и решение този машинен протокол да не се признава, но това обезсмисля машинното гласуване според партия МИР. С решението на ЦИК да се нанасят ръчно резултатите от протоколите се дава възможност волно или неволно да бъдат допускани грешки, предупреди Славчев.

Той настоя още цялата информация, която пускат СИК до РИК и ЦИК, да бъде изпращана до всички участници на изборния процес, до гражданските и неправителствените организации. Така ще бъде дадена възможност участниците в изборния процес да имат доверие в самото провеждане на изборите и крайният им резултат, каза Славчев.

Той настоя още в изборните секции в училищата, в които нямат камери, да бъдат оборудвани с такива. Така всички камери ще бъдат вързани към обща единна система и ще бъде излъчено броенето на разписките в реално време, обясни лидерът на ПП "МИР". Симеон Славчев настоя още всички партии, участници в изборите, да имат наблюдатели в ЦИК и в "Информационно обслужване" АД. Когато се говори за провеждане на честни избори, всяка една партия трябва да има наблюдатели в тези две институции, настоя Симеон Славчев.

ПП МИР стоят на позиция, че машинното гласуване е единственият възможен вариант, но трябва да бъде направен по правилен начин.

Лидерът на ПП "Свобода" Владимир Симеонов заяви, че не е против машинното гласуване, но разписките, които излизат от машината, не се сравняват с протокола от машината. Ако това не се промени, се обезсмисля цялото гласуване. Докато няма честни избори, в България преходът няма да мине, посочи Симеонов./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448