„Топлофикация – Перник“: Без парно градът ще е в нова бедствена ситуация

България 15.08.2022 17:33 Снимка: ДНЕС+

„Топлофикация – Перник“: Без парно градът ще е в нова бедствена ситуация

„Без парно Перник ще е в нова бедствена ситуация, идентична на земетресението от 2012 г. и водната криза, предупреждават от местната „Топлофикация“.

Изпълнителният директор Чавдар Стойнев се опасява, че при отказ на абонатите от парно за сметка на отопление с електрическа енергия, ще последва режим на тока.

 По данни на дружеството за миналия отоплителен сезон разликата между планираната и реалната цена за природен газ и въглеродни емисии е била близо 16 милиона лева.

„Топлофикация – Перник“ използва природен газ като спомагателно гориво и затова е изключена от списъка с компенсации.

„Разбираме решението на КЕВР за цената на природния газ, но не разбираме нито ние как ще плащаме за него, нито нашите абонати, ако регулаторът вдигне още цената за отопление“, алармират от "Топлофикация - Перник".

Според ръководството на дружеството при очакван дефицит от 35 милиона лева единственото решение е трупане на дългове към „Булгаргаз“, който също е в незавидно положение.

Чавдар Стойнев посочи, че очевидно цената за битовите абонати трябва да бъде повишена, но „Топлофикация“ няма как да бъде буфер поредна година, защото всички резерви отдавна са изчерпани. Решението за компенсациите е спешно и неотложно, настоява изпълнителният директор.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648