Тодор Тагарев: Не виждам как ще се извади Военното разузнаване от МО, работи много добре

България 22.09.2023 14:38 Снимка: ДНЕС+

Тодор Тагарев: Не виждам как ще се извади Военното разузнаване от МО, работи много добре

Военното разузнаване работи изключително добре и е много важна структура на системата на Министерството на отбраната (МО), не виждам как може бъде извадено от МО. Това каза пред журналисти ресорният министър Тодор Тагарев и посочи, че е в ежедневен контакт с ръководството, защото войната е много близко до страната ни, предаде БТА.

Вариантите, които ще потърсят депутатите, трябва да осигурят функциониране на тази част от разузнавателните ни структури в интерес на отбраната, армията и министъра на отбраната, без значение кой е, коментира Тагарев.

Вчера политическите сили в Народното събрание коментираха в кулоарите идеята на Атанас Атанасов („Продължаваме промяната-Демократична България“) да се обединят в една служба Държавна агенция „Разузнаване“ и „Военно разузнаване“.

По думите му НАТО е ангажирано със сигурността в Черно море без да присъства с военни кораби, но присъства със самолети, разузнавателна информация.

Нашите служби имат достатъчно убедителна информация, за да поискат това експулсиране, заяви Тагарев относно решението България да експулсира предстоятеля на Руската православна църква в София и двама беларуски свещеници, като ги обвини, че служат на геополитическите интереси на Москва.

Изключено е Полша да спре военната помощ за Украйна. Полша е от съюзниците в НАТО и ЕС, които най-добре разбират какво е да бъдеш обект на руска агресия, заедно с балтийските страни, каза министърът по повод изявление на полския премиер Матеуш Моравецки, че Полша няма да доставя повече оръжия на Украйна. Полският президент Анджей Дуда увери вчера, че казаното от Моравецки е било изтълкувано погрешно.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев откри днес във Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) "Георги Бенковски" в Долна Митрополия първото лицензирано хеликоптерно летище за обучение и оперативна база за спешна медицинска помощ по въздуха (Helicopter Emergency Medical Service - HEMS).

Летището ще се ползва за обучение на курсанти за нуждите на Военновъздушните сили (ВВС), Военноморските сили (ВМС) и Министерство на вътрешните работи. То бе осветено от свещеници от плевенски храмове. Като част от празничната церемония осем курсанти от специализация "Летец-пилот", трети курс, получиха бриветите си за завършен първи авиационен стаж през 2023 г.

Преди началото на церемонията на хеликоптерното летище кацнаха вертолет Bell-206 от 24-а Авиационна база - Крумово, вертолет AS 565MB PANTHER от Морска вертолетна Авиобаза "Чайка" и вертолет AGUSTA от структурата на МВР, Главна дирекция "Гранична полиция". С вертолет PANTHER бе направена демонстрация на транспортиране на пострадал.

Още по темата

CHF CHF 1 2.06835
GBP GBP 1 2.28157
RON RON 10 3.93757
TRY TRY 100 6.25016
USD USD 1 1.80811