Тодор Кантарджиев: Животинска храна, стояла над 4 ч. на стайна температура, може да е опасна
България 04.06.2018 09:00
Здравият човек боледува от инфекция 5 пъти годишно, а децата - 8 пъти. Обикновено през лятото инфекциите най-често са 2 групи. Едната група са инфекциите със заразена храна, около 90 % са, които по принцип са бактериални. Всички тези инфекции са инфекции на мръсните ръце.
Трябва да се научим да мием ръцете си най-малко 20 секунди и то да ги миеме добре. Ако ползваме някакви кърпички, които майките ползват при децата, мокрите кърпи трябва да са различни от тези, които ползваме през зимата. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в предаването "Денят започва" по БНТ.
"Втората група инфекции са ентеровирусни инфекции, които не причиняват диария. Заразяваме се от тези вируси много лесно. Заболява ни гърлото, защото вирусът се размножава в сливиците. Мерките, които трябва да се вмезат, според мен включват: след като се нахрани сутрин детето, трябва да му се даде сок от лимон или да хапче парченце лимон, а възрастният да изяде един лимон", добави той.
"Имаме данни, че в 3 детски градини в София има взрив от салмонела. Салмонелата не е толкова инфекция на мръсните ръце, тя е на несъхранената храна. Всичко, което се яде през лятото, трябва да е термично обработено - варено, печено добре. Всяка животинска храна, която е повече от 4 часа на стайна температурата, може да е опасна за здравето. Много трябва да се внимава с млякото", категоричен бе проф. Кантарджиев. /24chasa.bg
Трябва да се научим да мием ръцете си най-малко 20 секунди и то да ги миеме добре. Ако ползваме някакви кърпички, които майките ползват при децата, мокрите кърпи трябва да са различни от тези, които ползваме през зимата. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в предаването "Денят започва" по БНТ.
"Втората група инфекции са ентеровирусни инфекции, които не причиняват диария. Заразяваме се от тези вируси много лесно. Заболява ни гърлото, защото вирусът се размножава в сливиците. Мерките, които трябва да се вмезат, според мен включват: след като се нахрани сутрин детето, трябва да му се даде сок от лимон или да хапче парченце лимон, а възрастният да изяде един лимон", добави той.
"Имаме данни, че в 3 детски градини в София има взрив от салмонела. Салмонелата не е толкова инфекция на мръсните ръце, тя е на несъхранената храна. Всичко, което се яде през лятото, трябва да е термично обработено - варено, печено добре. Всяка животинска храна, която е повече от 4 часа на стайна температурата, може да е опасна за здравето. Много трябва да се внимава с млякото", категоричен бе проф. Кантарджиев. /24chasa.bg
CHF
|
1 | 2.12937 |
GBP
|
1 | 2.21098 |
RON
|
10 | 3.8462 |
TRY
|
100 | 3.96669 |
USD
|
1 | 1.67911 |
Последни новини
- 20:43 Хороскоп за неделя, 16 ноември 2025 г.
- 19:38 Почина доц. Любомира Саздова, председател на Асоциацията на физиотерапевтите
- 19:27 30 милиона суданци се нуждаят от хуманитарна помощ
- 19:17 Тежка челна катастрофа в село Лозен
- 19:06 The Independent: Русия засили атаките срещу Украйна и прилага тактика, позната от Сирия и Чечня
- 18:55 Премиерът Желязков: Подкрепата ни за общините ще бъде постоянна и последователна
- 18:44 DeepState: Руската армия влезе с бронирана техника в Новопавловка
- 18:34 Чанти с пари и златна тоалетна: Корупционната криза, която "удари" правителството на Зеленски