Тодор Чобанов: Правим всичко възможно да съхраним оригиналните количества на жълтите павета

България 04.09.2020 13:45 Снимка: ДНЕС+

Тодор Чобанов: Правим всичко възможно да съхраним оригиналните количества на жълтите павета

Констатирани са много и различни щети, но сред най-значимите са именно около 6 кв. м от жълтите павета, посочи зам.-кметът на София

Днес движението на площад „Независимост“ и на „Орлов мост“ се осъществява напълно спокойно. Какви обаче са щетите след ожесточения протест в сряда?

„Вчера сутрин направихме подробен оглед в цялата зона. Констатирани са много и различни щети, но сред най-значимите такива са именно около 6 кв. м от жълтите павета“, това заяви пред Нова тв зам.-кметът на София Тодор Чобанов.   

Според него те най-вероятно са извадени и хвърляни по полицията. Освен че са културни старини и трудни за поддръжка, те може да причинят наранявания и смърт, ако бъдат захвърлени по човек.

„Те са много опасни и се надяваме да не ставаме свидетели на такива действия. Още повече, че тези павета са изключителна културна ценност“, посочи Чобанов.

„Правим всичко възможно да съхраним оригиналните количества. Това е настилка, която е старинна и изложена на стрес, който създателите й не са предвиждали. Трафикът я поврежда непрекъснато“, каза още Чобанов.   

По думите му Столичната община има на склад 350 кв. м от жълтите павета.   

„Общината води преговори за купуване на технологията на производство на паветата от фабриката в Будапеща, наследник на оригиналната, произвела навремето паветата“, каза още той.

Зам.-кметът на Столицата увери, че площадът пред БНБ ще бъде основно почистен, като за целта най-вероятно ще бъдат използвани и водоструйки./NOVA

CHF CHF 1 1.82243
GBP GBP 1 2.15594
RON RON 10 4.01072
TRY TRY 10 2.02748
USD USD 1 1.653