ТЕЦ "Бобов дол": Няма замърсяване от нас

България 05.03.2021 19:41 Снимка: ДНЕС+

ТЕЦ "Бобов дол": Няма замърсяване от нас

От ТЕЦ „Бобов дол“ отричат да има замърсяване на въздуха и на водата на близката край централата река Разметаница, съобщиха от централата. Направена била проверка и от РИОСВ, която потвърдила, че тецът не замърсява.

По-рано екосдружения твърдяха, че има превишавания на среднодневната норма за фини прахови частици. Изследване на качеството на въздуха установило пет случая на превишавания на среднодневната норма. Отчетени са и 11 превишения на препоръчителните според СЗО среднодневни стойности за серен диоксид.

Изпълнителният директор на теца Любомир Спасов заяви, че ако е имало някакви превишавания, те са били инцидентни, а не постоянни, такива че да носят някакви санкции, забележки или предписания. За р. Разметаница миналата година имало едно замерване, че pH-то е малко по-високоот нормалното, но това бе инцидентен случай, допълни той

Според Спасов проблемът с изгарянето на боклук в централата е решен окончателно: „Миналата година още лятото декларираха от съвета на директорите, че се отказваме въобще от идеята да горим боклук“, посочва директорът.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448