Тестват белите дробове на пребуледували от Ковид-19

България 25.09.2020 12:20 Снимка: ДНЕС+

Тестват белите дробове на пребуледували от Ковид-19

Във Видин започна тестване на белодробната функция на хора, които са преборили Ковид 19. Над 25 септември до обяд бяха минали едва 13 човека. От изследваните няма нито един, който да има отклонения от показателите, каза пулмологът д-р Иво Илиев на онлайн пресконференция, посветена на Световния ден на белия дроб. Той допълни, че е притеснително здравите хора да сочат с пръст болните и да ги игнорират.

Остава отворен въпросът – има ли последици за белодробната функция на органите след прекаран Коронавирус. Пулмологът д-р Александър Симидчиев уточни, че тепърва ще се правят изследвания, които ще внесат повече яснота какво се случва с организма след изчистване от вируса. Засега е ясно, че няма траен имунитет след пребуледуване от Ковид. Той е не повече от 3-4 месеца, но дори и повторно да ни атакува, заболяването ще протече по – леко, каза още д-р Симидчиев.

На въпрос на ДНЕС+ трябва ли и как да повишим имунитета на децата през зимата, специалистът уточни, че най – доброто решение е в природните средства и в умерената физическа активност. Прекомерното засилване на имунитета създава проблеми точно толкова, колкото и пониженият имунен отговор.

С други думи –  свръхимунитетът е отговорен за алергиите, например, друг проблем, с който се сблъскват много родители. За белите дробове по  - рядко говорим, отколкото за сърцето, казаха още пулмолозите. Д-р Симидчиев поясни, че белият дроб е вътрешен орган, който единствен е изложен на 100% на околната среда и всяко вдишване на замърсен въздух му се отразява. Необходимо е да има повече скрининг тестове, от които да се възползват хората. Заболяванията на белите дробове са от най – сериозните в световен мащаб. Всяка година от пневмония умират 700 хиляди деца под 2 години. Туберкулозата ежегодно взима по 1,5 милиона жертви, а над 10 милиона се заразяват от болестта.

Една трета от смъртните случаи при СПИН се дължат на туберкулоза. Всеки ден около 30 хиляди човека се разболяват от нея. За да се предпазим от вирусите трябва преди всичко да избягваме вредните навици, стресът, а особено сега да спазваме и всички противоепидемични мерки.

Антония Димитрова

CHF CHF 1 1.82532
GBP GBP 1 2.15697
RON RON 10 4.01278
TRY TRY 10 2.07146
USD USD 1 1.64965