Тенчо Тенев: В охраната на границата липсват качествени хора

България 27.03.2023 10:34 Снимка: ДНЕС+

Тенчо Тенев: В охраната на границата липсват качествени хора

Според бившия шеф на КАТ – София България може да се справи със собствени сили с мигрантския натиск

„Статистиката е плашеща. В охраната на границата липсват качествени хора. Лошият кадрови ресурс е причината за ситуацията с мигрантите. Липсва наличен състав, подготовката е лоша, патрулиращите автомобили са стари, инфраструктурата е лоша или липсва“. Това каза бившият шеф на КАТ – София Тенчо Тенев пред Нова телевизия.

По неговите думи България може да се справи със собствени сили. Той е на мнение, че е необходимо правилно да се разпределят средствата от ЕС за охрана на държавната граница.

„Бих върнал професионалистите на работа там, където бяха преди. Няма ги вече тези хора, които работеха дълги години и спираха мигрантския натиск. Сега всички бази, в които се намират мигранти, са пълни и препълнени“, уточни Тенев.

„Шофьорите, които превозват мигрантите станаха много нагли“, смята той.

Тенчо Тенев коментира и катастрофите в страната. „От 27 европейски държави България е на 26 място с най-много загинали на 1 млн. население в ПТП“, каза той. „България е на първо място в Европа, заедно с Австрия по брой загинали шофьори на скоростни пътища, които не са магистрали“, допълни Тенев. „Най-малко имаме загинали на магистрали, повече на градските пътища“, допълни той.

По негови думи пътният контрол на полицията е малък. Най-много убити в ПТП са мъже между 18 – 24 годишна възраст, допълни експертът.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361