Теменужка Петкова: Почти всички структури в столицата номинираха Хекимян

България 28.09.2023 18:36 Снимка: ДНЕС+

Теменужка Петкова: Почти всички структури в столицата номинираха Хекимян

„Антон Хекимян е един добър избор и смятам, че ще е изборът на столичани. Почти всички структури в столицата го номинираха. Той е публична фигура, всички знаят какви са неговите възможности. Това не му пречеше да е критичен към нас през годините“, заяви пред bTV бившият енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова.

Тя коментира и затварянето на въглищните централи и плавното преминаване към зелена енергия. 

„Това, че има териториален план за въглищните централи не означава затваряне на централите и уволнение на хората, които работят там. Не е имало обсъждания с хората, които са пряко засегнати от затварянето“, каза Петкова.

„Нашата цел беше да се заложат пари за преход, за да се запазят максимално дълго въглищните централи. Териториалните планове предвиждат хората, които работят там, да бъдат поетапно съкратени“, посочи бившият енергиен министър.

„Друг проблем е списъкът на фирми, които ще инвестират в този преход. Проблемът е, че никой не е разбрал как са избрани тези фирми“, подчерта тя.

По думите й не е имало публичност при избирането на фирмите.

„Народното събрание заяви, че въглищните централи трябва да работа поне до 2038 година. Енергийният преход няма да е само в това да закрием въглищните централи. В тези планове трябва да има инвестиции в междинни технологии“, категорична бе Петкова.

„Притесненията ни са, че няма стратегия за запазване на работните места на хората във въглищните централи и фирмите, които не знаем как са избрани“, каза тя.

CHF CHF 1 2.02237
GBP GBP 1 2.32242
RON RON 10 3.93369
TRY TRY 100 5.44702
USD USD 1 1.79632