Тайната на домашната бира
България 26.07.2014 14:27
Конкурс за домашна бира се проведе в София. В него участват хора, които си правят бира вкъщи, а на самото състезание всеки може да опита от домашното пиво и да посочи най-хубавото.
Домашната бира е наистина различна - има светла домашна бира, тъмна, бира от България, бира от Словакия и Полша. И всички, които се състезават чия бира е най-хубава, са си я направили вкъщи – има такава с вкус на шоколад, на карамел и на джинджифил.
Купувате си ечемичен малц за 1,50 лв. за килограм и го изсипвате в тенджера с вода при съотношение една част малц към пет части вода. „Нашата цел всъщност е да го накиснем при определена температура и да задържим тази температура в рамките на около един час”, обяснява експертът по крафт бира Кристиан Радев, който е и домашен пивовар.
След като е киснал един час в топлата вода, малцът е отдал аромата си и вече не е необходим, затова се прецежда. „За да изкараме чист извлек, това е всъщност малцова захар, която преваряваме с хмел”, допълва Кристиан Радев.
Вари се също един час, за да може хмелът да направи течността горчива. После се оставя да изстине. „Заквасваме с пивни дрожди или бирена мая, така наречената, изчакваме няколко седмици да ферментира, три поне, най-малко, след което бутилираме и пием”, допълва домашният пивовар.
От един килограм малц за 1,50 лв., десет грама хмел за 60 стотинки и пет литра вода, се получават няколко литра домашна бира.
Най-важно е да оставите бирата да ферментира поне три седмици. После, каквато и да е на вкус, а тя ще е различна, ще пиете нещо, в което няма консерванти и стабилизатори. /btvnews.bg
Домашната бира е наистина различна - има светла домашна бира, тъмна, бира от България, бира от Словакия и Полша. И всички, които се състезават чия бира е най-хубава, са си я направили вкъщи – има такава с вкус на шоколад, на карамел и на джинджифил.
Купувате си ечемичен малц за 1,50 лв. за килограм и го изсипвате в тенджера с вода при съотношение една част малц към пет части вода. „Нашата цел всъщност е да го накиснем при определена температура и да задържим тази температура в рамките на около един час”, обяснява експертът по крафт бира Кристиан Радев, който е и домашен пивовар.
След като е киснал един час в топлата вода, малцът е отдал аромата си и вече не е необходим, затова се прецежда. „За да изкараме чист извлек, това е всъщност малцова захар, която преваряваме с хмел”, допълва Кристиан Радев.
Вари се също един час, за да може хмелът да направи течността горчива. После се оставя да изстине. „Заквасваме с пивни дрожди или бирена мая, така наречената, изчакваме няколко седмици да ферментира, три поне, най-малко, след което бутилираме и пием”, допълва домашният пивовар.
От един килограм малц за 1,50 лв., десет грама хмел за 60 стотинки и пет литра вода, се получават няколко литра домашна бира.
Най-важно е да оставите бирата да ферментира поне три седмици. После, каквато и да е на вкус, а тя ще е различна, ще пиете нещо, в което няма консерванти и стабилизатори. /btvnews.bg
![]() |
1 | 2.07846 |
![]() |
1 | 2.2556 |
![]() |
10 | 3.85583 |
![]() |
100 | 4.12653 |
![]() |
1 | 1.67911 |
Последни новини
- 09:34 146 години от създаването на Военноморските сили
- 09:21 Силният вятър разпространи пожара в Гърция
- 09:09 Пожар гори във фабрика за дървесина в Стара Загора
- 08:57 Православната църква чества паметтана Свети апостол Матий (Матия)
- 08:43 Среща Тръмп - Путин на 15 август в Аляска. Идва ли край на войната в Украйна?
- 08:30 Внимание: Червен код за опасност от пожари през уикенда
- 00:28 Хороскоп за събота, 9 август 2025 г.
- 19:38 НЗОК разяснява на място здравните правата в домовете за възрастни хора