Танева: ЕК ни смята за страна с чума по овцете заради фермата на Ани

България 26.09.2020 10:23 Снимка: ДНЕС+

Танева: ЕК ни смята за страна с чума по овцете заради фермата на Ани

Няма акт, който да доказва твърденията на БСП за липса на чума по дребните преживни животни в България и за незаконосъобразни действия. Това заяви земеделският министър Десислава Танева на парламентарния контрол в петък. Огнищата от юни-юли 2018 г. в Ямболско са потвърдени от две независими една от друга лаборатории.

“Окончателният доклад от 16 май 2019 г. от референтната лаборатори на ЕС категорично потвърждава възникването на болестта в България, което е наложило прилагането на мерките за ликвидирането им”, каза още Танева.

След решение на ВАС е отменена заповедта на директора на агенцията по храните-Ямбол за заличаване на животновъдния обект на Ани Петрова от Болярово, в който също бяха констатирани положителни случаи за чума. Затова и той в момента е със статут на действащ. Заради тази ферма обаче ЕК продължава да смята България за страна с чума по овцете. Агенцията по храните е уведомила Брюксел за решението на съда и актуалната обстановка у нас.

Чакаме позицията на ЕК по казуса, а дотогава България все още не е регистрирана като свободна от чума по дребните преживни животни, коментира земеделският министър. В агроведомството постъпили писма от организации и търговци, чиито пратки за износ на агнета са спрени заради този статут. Имало и ограничения за внос на наши дребни животни в Северна Македония, Турция, Казахстан, Украйна и Русия.

Вероятната причина за появата на чума по овцете у нас е циркулацията на слаб щам на чума, който е възможно да е пренесен в страната ни чрез нелегално придвижване на животни от Турция, каза още министър Танева. Според депутата от БСП Кристиан Вигенин обаче понятието “слаб щам” е недостоверно и по-вероятната причина за заразата била нередовна ваксина.

CHF CHF 1 1.82532
GBP GBP 1 2.15697
RON RON 10 4.01278
TRY TRY 10 2.07146
USD USD 1 1.64965