Светлан Стоев поздравява РСМ: Все още не сме разрушили стената помежду ни

България 08.09.2021 19:07 Снимка: ДНЕС+

Светлан Стоев поздравява РСМ: Все още не сме разрушили стената помежду ни

През последните 30 години подкрепата на България не беше нищо друго освен безкористен акт на приятелство и силна вяра в споделено европейско и евроатлантическо бъдеще. Винаги когато Република Северна Македония е изправена пред сериозни проблеми, България е готова да помогне, независимо от собствените си предизвикателства".

Това заяви българският външен министър Светлан Стоев в обръщение, изпратено до министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи. Министър Стоев поздрави Република Северна Македония по повод отбелязването днес на 30-тата годишнина от обявяването на независимостта на страната, информираха от МВнР.

Външният ни министър подчерта, че България първа в света е признала независимостта на тогавашна Република Македония. Оказаната от България подкрепа към стремежите на младата държава е бил естествен и искрен акт, приветстван от обществено мнение, и е доказал своето историческо значение.

"Дългоочакваното падане на "стената" помежду ни се оказа дълъг и болезнен процес. Пълното й разрушаване все още изисква силна политическа воля и смелост за изкореняване на негативните възприятия и стереотипи", пише Стоев.

Българският външен министър припомня и големите очаквания от началото на 90-те години, че политическите промени в новопризнатата държава ще донесат възможност за преодоляване на изкуствените разделения, наложени на хората от двете страни на границата.

Външният ни министър изрази увереност, че пълното прилагане в дух на добра воля и от двете страни на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. може да бъде основа за по -амбициозни и истински европейски отношения между България и Република Северна Македония.

"Вярвам, че не само нашето минало, но и бъдещето ни е общо в семейството на Европейския съюз", заявява министърът на външните работи на България. Той призовава в името на бъдещите поколения задълбочаването на сътрудничеството да продължи с оглед постигане на напредък и осезаеми резултати в полза на гражданите, региона и Европа като цяло./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448