Страх и гняв сред лекарите след последните твърдения за грешки

България 26.11.2011 15:47

Страх и гняв царят сред лекарите след зачестилите случая на твърдения за смърт след докторски грешки, това стана ясно от думите на председателя на етичната комисия в Лекарския съюз проф. Милан Миланов, на бившия шеф на Майчин дом Методи Янков и директора на Втора градска болница Красимир Пандев в „Седмицата" на Дарик.

„Не зачестяват лекарските грешки, зачестяват оплакванията от подозрения, че има такава ситуация при всеки конкретен болен. В никакъв случай няма никакво зачестяване. В статистиката по отношение на последните случаи, които са най-болезнени, както за обществото, така и за нас лекарите - майчина и детска смъртност, няма данни, че имаме увеличение на тези случаи", каза проф. Миланов.

„Всички будки за вестници грееха с централно заглавие „Лекари убийци". Това е сатанизиране, това е народен съд. „Защо, убийци, търговци, не им дадохме пари и тя затова умря". Страх и гняв от насажданата омраза по принцип към лекарите, защото както при предишния много тъжен случай на Запряна, която почина след като посети четири елитни болници, беше нарочен един лекар. Лекарите вече се страхуват да поемат отговорност. Аз съм акушер-гинеколог. Има здрави бременни, но и болни бременни. Повечето нещатни случаи се случват при усложнения на болните бременни и понякога системата е безсилна", коментира Методи Янков.

„Лекарски грешки, или медицински - в по-широкия смисъл на думата, се случват. Ние не може да сме никакъв оазис, в който това да не се случва. Интересно е колко медицински грешки има по регистрите на Европейския съюз. От 4 до 16, от 8 до 12 - различен процент, говоря за хоспитализирани болни. Медицинска грешка не означава колко процента умират по някакъв медицински проблем, било апаратура, било с конкретно физически лице, а че при оказване на медицинска услуга, винаги може да не се постигне най-добрият и желан резултат. Няма лекар, който да изпълнява своята, дейност и да не иска да помогне", смята Красимир Пандев.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448