Стойчо Стойчев: Целта е предсрочните избори да не са през януари или февруари

България 17.11.2022 16:26 Снимка: ДНЕС+

Стойчо Стойчев: Целта е предсрочните избори да не са през януари или февруари

„Политическите партии се готвят за предсрочни избори през пролетта и сблъсъкът ще бъде по линията на изборното законодателство и начинът, по който се направят изборите. Винаги преди избори интересът към изборното законодателство е много висок“, каза пред БНР доц. Стойчо Стойчев, политолог и университетски преподавател.

Той изказа мнение, че от гласуването с хартиени бюлетини ще спечели избирателната активност.

По думите му най-големият гарант за честността на едни избори е това, че на всяко ниво на изборната администрация има представители на различните политически сили, които се явяват на тези избори:

„Този взаимен контрол гарантира честността на вота и правилното отчитане на резултатите, както са подадени от избирателите. Общата препоръка на ОССЕ е, че там, където има ниско доверие в изборния процес, въвеждането на електронно, машинно, дистанционно или по пощата гласуване само увеличава недоверието в изборните резултати, тъй като тези методи до голяма степен не позволява да се проследи първичният глас“, обясни Стойчев.

Политологът прогнозира и още разделителни линии между партиите, които ще се изострят до вероятните предсрочни избори през март. Според него такива ще са темите за бюджета на държавата и за позиционирането им спрямо войната в Украйна.

Доц. Стойчо Стойчев коментира, че забавянето в процедурите по консултации и връчване на проучвателни мандати от президента е с цел предсрочните избори да не са през януари или февруари:

„След празниците хората са в депресивни състояния, защото се връщат на работа, похарчили са много пари, задлъжнели са, а и сметките за отопление и ток са по-високи. Тогава се гласува много по-протестно и се избират дори антисистемни опции“.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648