Спасители на плажа ще има от 9 до 18:30 часа

България 05.04.2024 13:50 Снимка: БТА

Спасители на плажа ще има от 9 до 18:30 часа

Работното им време досега беше от 8.00 до 18 часа

Подготовката на водните спасители вече ще се извършва и от други обучаващи институции, освен Българския Червен кръст. Това става след промени в Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи и басейните за обществено ползване.

Обучението на кандидатите за водни спасители ще се извършва по предварително утвърдена от министъра на здравеопазването програма и ще завършва с изпит пред комисия, назначена от Българския червен кръст, съобщава БНР.

Медицинските и реанимационни пунктове ще могат да се заменят с медицински и реанимационни екипи. Разширява се и кръгът от медицински специалисти, които могат да работят в медицинските и реанимационните екипи. Така например лекарите, фелдшерите и лекарските асистенти трябва да са преминали обучение по лечение на спешните състояния по Закона за здравето или в Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ. Те трябва да имат призната специалност "Спешна медицинска помощ" или да притежават най-малко една година трудов стаж в лечебни заведения, които оказват спешна медицинска помощ.

С приетите промени медицинските сестри или акушерките също следва да преминат обучение по овладяване на спешни състояния по реда на Закона за здравето или в Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ. Те могат да са с призната специалност "Анестезиология и интензивни грижи" и/или "Спешна медицинска помощ", или да имат най-малко една година трудов стаж в лечебни заведения, оказващи спешна медицинска помощ.

Причина за голяма част от предприетите нормативни промени е сериозният недостиг на водни спасители и медицински специалисти, които да се грижат за безопасността на туристите в активния летен сезон.

"Очаква се това нововъведение да доведе до увеличаване на обучените средногодишно спасители", коментира пред БНР Антон Налбантов, директор на Дирекция "Водноспасителна дейност" в БЧК. Той апелира концесионерите да се включат активно, като осигуряват кандидати за водни спасители, които впоследствие да работят при тях.

Променя се и часовият интервал за работа на спасителите - от 9.00 до 18:30 ч., а не както до този момент от 8.00 до 18 часа.

Според Налбантов това е разумна промяна, тъй като сутрин посещаемостта на морските плажове е слаба, а привечер, заради дългия летен ден остават повече плажуващи.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194