Сметната палата: 2 304 770 лв. са дарили физически лица на партиите за местните избори през октомври

България 03.01.2024 12:58 Снимка: ДНЕС+

Сметната палата: 2 304 770 лв. са дарили физически лица на партиите за местните избори през октомври

Общо 2 304 770 лв. са дарили физически лица на партиите, участвали в местния вот на 29 октомври 2023 г., съобщиха от Сметната палата. Даренията са общо 1154. Непаричните дарения са на стойност близо 44 хил. лв.

Кандидатите и членовете на инициативните комитети са направили 1864 дарения на обща стойност 2 088 632 лв. Непаричните средства възлизат на 486 102 лв., сочат обобщените данни за извършените дарения и предоставените средства от участниците в изборите според Единния регистър по Изборния кодекс.

От Сметната палата съобщават още, че в законовия срок са подали отчетите си 634 участници в изборите, а след законовия срок – шестима участници. Не са подадени отчетите на осем от участниците в изборите. Отчетите на участниците в изборите са публикувани в Единния регистър по Изборния кодекс (ЕРИК).

В съответствие с изискванията на Изборния кодекс Сметната палата публикува и информацията, която са предоставили доставчиците на медийни услуги, социологическите и рекламни агенции, както и агенциите за осъществяване на връзки с обществеността, за предоставените от тях услуги на участниците в изборите.

В съобщението се казва още, че Сметната палата е започнала два одита за съответствие на декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната кампания на участниците в изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври м.г. в случаите, когато са над хиляда лв. В единия одит ще се проверяват участниците в изборите – партии и коалиции от партии, а при другия – местни коалиции и инициативни комитети.

Преди началото на предизборната кампания от Сметната палата организираха онлайн обучение за участниците в изборите с акцент на забраните, свързани с даренията. В интервю за БТА Екатерина Перчева-Антова, директор Одитна дирекция "Специфични одити" в Сметната палата уточни кои са проблемните моменти при получаване на средства за провеждането на кампанията. Партия, коалиция или инициативен комитет във връзка с предизборната кампания не може да получава: анонимни дарения, средства от юридически лица и от еднолични търговци, средства от чуждестранни физически лица, от религиозни институции, от чужди правителства или от чуждестранни държавни предприятия, чуждестранни търговски дружества или чуждестранни организации с идеална цел, обясни тя.

Още по темата

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини