Сменят бозата в детските градини с овесени ядки и мляко
България 02.08.2007 20:14
С 20% по-ниска е енергийната стойност на храната, която консумират възпитаниците на детски градини в Разград, съобщи д-р Ружа Маринова от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ).
Изследвания на здравните инспектори показват, че вместо 530,7 килокалории, в обедното меню има 423,8 килокалории. Най-драстична е разликата в нормата за наличие на зеленчуци – 20 пъти по-малко от здравословните изисквания. Готвачите слагали лук и домати от консерви. Четири пъти по-малко са млякото и млечните продукти, картофите – пет пъти, три пъти – оризът.
Прехранват малките деца с кайма и колбаси, каза още д-р Маринова. Пет пъти повече от нормативното изискване са месните продукти, с тях се компенсира липсата на чисто месо. Три пъти в повече е брашното, 2,5 пъти повече захарта и солта, 1,5 пъти – слънчогледовото масло.
Дневната дажба за дете е 1 лв., оправдаха се от наблюдаваната 10 дни детска градина „Славейче”. След като получили през февруари препоръки от здравните инспектори в детското заведение взели мерки и вече са констатирани подобрения, каза д-р Маринова. Вместо маргарин на децата се дава масло, бозата за закуска е заменена от овесени ядки с мляко, макарони сменили тестените закуски./Дарик радио
Изследвания на здравните инспектори показват, че вместо 530,7 килокалории, в обедното меню има 423,8 килокалории. Най-драстична е разликата в нормата за наличие на зеленчуци – 20 пъти по-малко от здравословните изисквания. Готвачите слагали лук и домати от консерви. Четири пъти по-малко са млякото и млечните продукти, картофите – пет пъти, три пъти – оризът.
Прехранват малките деца с кайма и колбаси, каза още д-р Маринова. Пет пъти повече от нормативното изискване са месните продукти, с тях се компенсира липсата на чисто месо. Три пъти в повече е брашното, 2,5 пъти повече захарта и солта, 1,5 пъти – слънчогледовото масло.
Дневната дажба за дете е 1 лв., оправдаха се от наблюдаваната 10 дни детска градина „Славейче”. След като получили през февруари препоръки от здравните инспектори в детското заведение взели мерки и вече са констатирани подобрения, каза д-р Маринова. Вместо маргарин на децата се дава масло, бозата за закуска е заменена от овесени ядки с мляко, макарони сменили тестените закуски./Дарик радио
![]() |
1 | 2.09247 |
![]() |
1 | 2.24989 |
![]() |
10 | 3.854 |
![]() |
100 | 4.16569 |
![]() |
1 | 1.69395 |
Последни новини
- 18:51 Кейти Пери спря концерта си в Детройт, за да помогне на припаднал фен
- 18:44 Топ 10 на най-големите вулканични изригвания за последните 2 века
- 18:36 Спад в доверието към Зеленски в Украйна, 58% му имат доверие
- 18:27 МС спира продажбите на държавни имоти до решението на парламента
- 18:19 Гръцките власти арестуваха 47 нелегални мигранти на остров Родос
- 18:10 Решено: Държавата даде зелена светлина на "Магазин за хората"
- 18:10 Хизбула осъди решението на правителство за ограничаване на въоръжените сили в Ливанц
- 18:02 Масов бой: Двама младежи и петима местни се сбиха в джебелско село