След продължителен натиск на Петков и Рашков върху ДАНС

България 14.01.2022 16:32 Снимка: ДНЕС+

След продължителен натиск на Петков и Рашков върху ДАНС

Отнемането на достъпа ми до класифицирана информация не е поводът да подам оставка като председател на КПКОНПИ. Това съобщава в официална позиция Сотир Цацаров.

Той посочва, че в 12,30 часа днес служители на ДАНС са му връчили акт за отнемане на разрешението му за достъп на основание чл. 59 ал. 1 т. 2 от ЗЗКИ: "лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация".

Актът е подписан тази сутрин от заместник-председателя на ДАНС, в отсъствие на председателя.

По думи на Цацаров това е станало след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от премиера Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.

Цацаров припомни, че Петков е обявил отнемането на достъпа му пред медиите близо час и половина преди този акт да му бъде връчен, с довода, че се е "провалил на контрола за надеждност".

"Всъщност, проверката на ДАНС е започнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 г., известна като "ЦУМ гейт", съм изнесъл класифицирана информация. Още тогава публикувах своя позиция, в която посочих, че там от мен бе искано да упражня влияние по отношение на проверка, което отказах. Такъв сигнал - от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил вече разглеждан от ДАНС през м. август миналата година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази сутрин", пояснява Цацаров.

Той подчертава, че поводът за издаденото тази сутрин отнемане е именно обявеното вчера от него намерение да подаде оставка. Ясни му били и причините за това. "Ако за министър Рашков те са свързани с желание за лична разправа и отмъщение, както и с проверките на имотното му състояние, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото поведение, това е опит за отклоняване на общественото внимание от действителните проблеми, пред чието решаване той самият е изправен", подчертава Цацаров.

Той отрича да е бил разследван, нито да се е провалил на контрол за надеждност - всяко такова прибързано изказване, направено с цел печелене на временни политически дивиденти, щяло да се окаже клевета.

Цацаров посочва, че продължава да изпълнява задълженията си като председател на КПКОНПИ до приемане на оставката, която ще подаде в началото на следващата седмица в Народното събрание. Той допълва, че е издал заповед всички материали, съдържащи класифицирана информация, да се докладват само на заместник-председателя на Комисията, без негов достъп до тях.

Отнемането на разрешението от ДАНС не променя уважението ми към служителите в агенцията, а към подписалия го заместник-председател Станислав Станчев проявявам искрено разбиране, с оглед упражнения натиск, изтъква Цацаров.

Той заявява и че ще обжалва акта за отнемане по реда, предвиден в закона./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648