След 30 години ж.п. линията между България и Северна Македония става реалност

България 12.06.2021 13:51 Снимка: БГНЕС

След 30 години ж.п. линията между България и Северна Македония става реалност

Най-после, след почти 30 години железопътната линия, която свързва България и Северна Македония става реалност. Добрите намерения, с които досега бяха пълни много съобщения, сега добиват конкретика и се превръщат в реални и, най-важното, в постижими цели.

Реалност, тъй като парите са обезпечени - общо 165 милиона евро. Реалност, защото имаме напълно завършен проект и защото тръжната процедура за избор на изпълнител приключва. Реалност, защото предстои изграждане на железницата още тази 2021 година. И, разбира се, реалност, защото този проект го реализираме заедно с нашите партньори от България.

Това заяви днес генералният директор на Публично предприятие за железопътна инфраструктура "Железници на Република Северна Македония" Хари Локвенец по време на срещата си в Скопие с Красимир Папукчийски – генерален директор на ДП Национална компания „Железопътна инфраструктура”, съобщи сайтът „Локално”.

Локвенец подчерта, че търгът е разписан и с избора на изпълнител ще започне да се изпълнява една 30-годишна мечта.

„Очаквам след 3-4 месеца тук вече да започне да се строи”, каза той.

На срещата присъстваха представители на Делегацията на ЕС в Скопие, които подкрепиха реализацията на проекта и задълбочаването на сътрудничеството в областта на инфраструктурата. След това посетиха заедно Режановце – първата част от Куманово до границата с България.

Красимир Папукчийски, от своя страна, подчерта, че всички осъзнават отговорността си във връзка с реализацията на Паневропейския транспортен Коридор № 8, който ще свързва Черно с Адриатическо море през България, Македония и Албания. Той съобщи, че в момента се осъществява проект за техническа помощ за подготовка на проекта за модернизация на железопътната линия София – Перник – Радомир – Гюешево – Границата с РС Македония, която е част от основната мрежа.

Инвестиционният проект предвижда изграждане на железопътна линия, която да обслужва населението, вътрешния и международния товарен трафик

Този проект ще осигури оперативна съвместимост на инфраструктурата, оборудването, системите за управление, експлоатацията и безопасността, както и връзка с европейските железопътни мрежи чрез прилагане на единни стандарти и в съответствие с изискванията на трансевропейската транспортна мрежа.

В момента в участъка на железопътната линия София - Перник - Радомир – Гюешево, която е с обща дължина 139 км., скоростта варира от 70 до 100 км/ч, а на места ограниченията налагат от 40 до 75 км/ч. След изпълнението на проекта се очаква скоростта да достигне 130/160 км/ч.

Папукчийски и Локвенец заявиха, че се ангажират със своята професионална компетентност, желание и отговорност за реализацията на железопътната линия, , която пресича границата между България и Северна Македония - тунела Деве Баир. Двамата подчертаха, че всичко това е станало възможно, благодарение на пълната подкрепа от страна на ЕС и прилагането на практика на принципите на европейската солидарност. /БГНЕС

CHF CHF 1 1.81062
GBP GBP 1 2.29841
RON RON 10 3.97421
TRY TRY 10 1.93698
USD USD 1 1.6565