След 3 часа коалиционен съвет: Властта търси консенсус за РС Македония

България 28.05.2022 08:32 Снимка: ДНЕС+

След 3 часа коалиционен съвет: Властта търси консенсус за РС Македония

Актуализацията на бюджета да мине на първо четене в парламента още в седмицата 6-10 юни, планира коалицията

Темата за Република Северна Македония задължително ще мине през Народното събрание. Това увери говорителят на кабинета Лена Бориславова пред журналисти след тричасовия коалиционен съвет на управляващите.

Основната тема на него бе именно Северна Македония и напредъка в разговорите за решаването на двустранните ни въпроси. По-рано днес съпредседателят на ДБ Христо Иванов обясни, че за него приемлив вариант да дадем зелена светлина на Северна Македония за преговори с ЕС, е еврокомисията да стане гарант, че в преговорните глави ще бъде заложено вписването на българите в македонската конституция. За подобно решаване на въпроса отдавна споменава и премиерът Кирил Петков. ИТН и БСП обаче са против подобна стъпка. И четирите партии са потвърдили позициите си на коалиционния съвет, стана ясно след края му. 

„Обединихме се, че за нас най-важното е да има широко съгласие. Препотвърди се обещанието, което сме дали, че тази тема задължително ще мине през Народното събрание. Това, което е важно за нас, е да защитим българската позиция във връзка с двустранния договор със Северна Македония”, коментира Бориславова.

„В интерес на истината се опитахме в името на конструктивния диалог да обсъдим наболелите теми по отношение на Северна Македония, актуализацията на бюджета. Всяка една от политическите партии препотвърди позициите си. Надяваме се на едни бъдещи действия на дипломатите от външно министерство и реакция от Северна Македония”, заяви пък депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

Другата тема, която е била обсъдена на коалиционния съвет, е актуализацията на държавния бюджет.

 „В седмицата 6-10 юни ще се постараем темата да бъде разгледана на първо четене в комисия", каза Бориславова. Освен това партньорите разговаряли и как да подобрят законодателната дейност на коалицията. Управляващите неведнъж бяха критикувани, че са успели да внесат в парламента половината на законопроектите на опозицията.

"Това, което предстои, е важно както за пенсиите така и за всички други антикризисни мерки, които се гласуваха на предишния съвет. Заложихме срокове кога актуализацията трябва постъпи в НС, как депутатите ще работят заедно. Говорихме за необходимостта експертните Коалиционни съвети да се свикват в по-ясен график, за да няма напрежение", обясни шефката на кабинета на премиера.

"Друга важна тема беше Плана за възстановяване и устойчивост. На НС му се очертава да извърши изключително тежка дейност– да приеме над 20 законодателни промени, които са социално-чувствителни. Става дума за дългогодишно отлагани реформи”, допълни Бориславова.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648