Шофьор заведе иск срещу държавата за 50 000 лв. заради фалшиво положителен тест за наркотици

България 20.06.2024 10:01 Снимка: ДНЕС+

Шофьор заведе иск срещу държавата за 50 000 лв. заради фалшиво положителен тест за наркотици

Изряден шофьор се оказа два пъти в капана на фалшиво положителен тест за дрога. Ангел Зайков дал положителен резултат при направена проверка на пътя. Кръвните му проби обаче се оказали отрицателни.

„Имам постановление от прокурорската преписка за прекратяване на наказателното производство, което гласи, че кръвните ми проби са отрицателни. Първия път, когато ми взеха книжката, полицаите ме посъветваха да дам кръв. Втория обаче ми казаха, че всъщност тестът, който ми правят, е достатъчно точен и няма нужда да пускам кръвна проба”, разказа в ефира на „Здравей, България” Ангел Зайков.

По думите му той отишъл в КАТ, за да си вземе книжката. „След като получих постановлението, отидох в КАТ, където ми казаха да подам документи по съответния ред. Направих го. Това беше в понеделник. Казаха ми, че връщането на документите ще стане до три дни. Днес е четвъртък, а аз все още нямам книжка”, подчерта Зайков.

Адвокат Петър Бозов заяви, че клиентът му има намерение да заведе иск срещу държавата, защото заради два фалшиво положителни теста за наркотици той е бил близо две години без книжка.

„Клиентът ми е млад човек. Има свидетелство за правоуправление от пет години, в две от които тя му е била отнета заради грешка, което е видно от двата отрицателни кръвни теста. Шофьорската книжка вече е необходимост в нашето ежедневие и мисля, че държавата трябва да поеме отговорност. Видно е, че има проблем с тези тестове. Искът ни е за 50 000 лева”, подчерта юристът.

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319