Шишков пак остър към строителя на интерконектора: Изключително пасивни

България 21.09.2022 09:54 Снимка: ДНЕС+

Шишков пак остър към строителя на интерконектора: Изключително пасивни

"Изключителна пасивност" и забавяне с предоставянето на нужната документация. Така остро определи поведението на строителя на газовия интерконектор с Гърция, по който от 1 октомври трябва да потече евтин азерски газ, министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

"Днес имахме много дълго събиране с надзора и с представители на строителя. Те са внесли документация за въвеждане на обекта в експлоатация. За съжаление това, което си говорихме дълго време - да предоставят всички документи предварително, не са го направили. Затова днес по всички пунктове, по които не са представили документация, сложихме отговорници и срокове, които в огромната си част са до утре. За съжаление много активната страна е държавата, а много пасивната, вече мога да го кажа спокойно, са надзорът, проектантите и строителите", не спести критики шефът на МРРБ.

Не искам да стигаме до там, не съм такъв човек и ми е малко трудно, отговори на въпрос на News.bg дали държавата ще санкционира финансово изпълнителя заради въпросната показана пасивност.

"Тонът се втърдява, защото, когато си се разбрал едни документи да бъдат дадени в един ден и два дена по-късно се оказва, че част от тях не са дадени и цялата държава започва да звъни... Ще ви дам един пример от миналата седмица, когато ги помолих да се обадят на фирмата, която правеше лабораторни изследвания във връзка с протоколите. Когато отидох на място и ги питах къде са протоколите, те казаха - ние сме ги възложили, не знаем кога ще станат. Аз се обадих на министъра на икономиката, след два часа фирмата беше там и, разбира се, до четвъртък всичко беше наред. Ето така работим с тях. И затова тонът се втръдява, защото ние се опитваме да помагаме с всяко нещо, а те се държат безхаберно."

Шишков обаче остава оптимист - тръбата ще бъде въведена в експлоатация навреме, като към началото на следващата седмица следва да бъде приключено с набирането на нужната документация. "Ще свършим работа. Може да ни коства малко повече нерви, но не се притеснявайте, ще свършим работа", изрази увереност той.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648