Шестима от кабинета Денков отпадат

България 25.05.2023 18:17 Снимка: ДНЕС+

Шестима от кабинета Денков отпадат

Шестима от кандидат-министрите, които предложи Николай Денков, вероятно ще бъдат сменени, съобщи „Дневник“. Става дума за Андрей Янкулов (МВР); Юлиан Войнов (икономика); Иван Кръстев (труд и социална политика ); Христо Даскалов (земеделие); Гергана Кабаиванова (туризъм).

Досега се говореше, че единственият представител на ГЕРБ-СДС в бъдещия общ кабинет ще бъде Габриел – като вицепремиер и министър на външните работи, но днес Денков съобщи, че партията победител е поискала и други министри.

„Разбрали сме се, че този списък ще бъде излъчен от нас. След това, ако има промени, трябва да бъдат утвърдени от двете страни“, обясни той.

По информация на Клуб Z един от ключовите титуляри - този за министър на вътрешните работи - Андрей Янкулов, познат на широката публика най-вече с работата си към Антикорупционния фонд, се оттегля по собствено желание. Поради тази причина днес в парламента се заговори, че от ГЕРБ искат да участват в избора на нов титуляр, като се спряга името на МВР кадъра Благородна Макева, която от ГЕРБ издигнаха за кандидат за поста в кабинета „Габровски“. Спряга се дори това на зам.-председателя на партията и бивш министър на външните работи Даниел Митов. От формацията на Борисов засега отказват коментари по тази тема.

„Промяната“ изглежда се сбогуват и с един депутат, което вероятно ще им коства огромен скандал – Радостин Василев, чието желание да бъде министър на спорта или поне председател на комисия, няма да бъде изпълнено.

CHF CHF 1 2.0066
GBP GBP 1 2.32757
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.43804
USD USD 1 1.79599