Шефът на БЛС би се срамувал от протест на лекари заради сертификатите

България 20.10.2021 12:00 Снимка: ДНЕС+

Шефът на БЛС би се срамувал от протест на лекари заради сертификатите

Всички лекари си вършат работата, все по-изморени и цял ден изпотени в скафандри и екипи. Има едно голямо обезверяване сред медиците. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Иван Маджаров в сутрешния блок на БНТ.

Той е доволен, че българските лекари са креативни и изпълнени с идеи и то по време на кризата с коронавируса. Сега лекарите се чувстват като изоставени на своите работни места. и Към тях се обръщат заразени и вече притеснените хора, а това не е добра роля, посочи Маджаров.

В последните 6-7 месеца след последната зимна вълна отношението към лекарите е съвсем друго. Според Маджаров са преекспонирани данните за злоупотреби за усвояване на едни пари заради коронавируса.

Иван Маджаров не вижда единна държавна политика от всички, не само от здравния министър, който бил оставен като самотен стълб да се бори със здравните кризи. Той отказа да коментира ковид зоните с аргумент, че нямало нужда от тях, а има нужда от бърза диагностика. "Българското население не може да се купи антибиотик ли? Представиха на населението нещо, което не може да бори ковид вълната", категоричен бе шефът на БЛС.

Маджаров коментира и въвеждането на зелените сертификати на обществени места от четвъртък. Медиците са последното място, в което обществото трябва да се съмнява. Организацията в болниците ще се случи така, че който не е ваксиниран, да си направи бърз антигенен тест. Не виждам защо трябва да коментираме проблема сред лекарите, посочи Маджаров. Той би се срамувал, ако някои излезе пред някоя болница и започне да протестира срещу зелените сертификати.

"Ограничени са нашите права, от 15 март миналата година са ограничени и няма как да живеем като преди, ако не се справим с вируса. Ако някои си мисли, че обещанията на министъра от студиата, че ще има легла за всички, не е вярно. Ще има случаи, в които ще има върнати пациенти и няма да има легла", предупреди Иван Маджаров.

Той увери, че медиците ще продължат да се грижат за пациентите, като се надява обществото да се пази, за да може по-малко да се търси лекарската помощ и здравната система да издържи./БНТ

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448