СЕМ умува дали да регулира съдържанието на инфлуенсърите

България 15.11.2023 15:11 Снимка: ДНЕС+

СЕМ умува дали да регулира съдържанието на инфлуенсърите

Дали хора, изхранващи се с разпространение на съдържание в социалните мрежи могат да бъдат част от каквато и да е медийна стратегия и как да бъдат квалифицирани инфлуенсърите в сегашната законова наредба. Това бе една от темите, която Съветът за електронни медии (СЕМ) обсъди днес на медийната дискусия, която организира. 

В нея се включиха зам.-министърът на образованието и науката Наталия Митева, държавният експерт в Министерството на културата Ирина Иванчева, проф. Нели Огнянова, Надя Обретенова и Мариела Драголова от БНТ, както и представители на неправителствени организации и други. С изключение на Галина Георгиева останалите членове на Съвета присъстваха на срещата - председателката Соня Момчилова, Габриела Наплатанова, Симона Велева и Пролет Велкова.

Според Велева в името на това да не губят последователи инфлуенсърите се опитват да бъдат по-етични и на този етап се саморегулират, тъй като СЕМ не наблюдава онлайн съдържанието. 

Инфлуенсър е включен и в сутрешния блок на Българската национална телевизия (БНТ). Става въпрос за Цвета Стратиева-Флора, която води рубрика там. А това било пример как работата в екип между инфлуенсър и екип на обществена медия "може да намери нов път и посока на развитие". Освен това има дефицит не само при традиционните медии, но и при всички останали - изпускали определен тип аудитория, който е привлечен от  съдържанието на инфлуенсърите в социалните мрежи. 

Причина за тази липса навярно били неприемливият език, употребата на алкохол и бездимни устройства в интернет прострнството като в подкаста на Тото, предизвикал силен обществен отзвук последните месеци, след излъчения епизод с Тити Папазов. Разказаното от баскетболния треньор бе съотнесено към случилото се с Дебора в Стара Загора. Момичето бе нарязано с макетно ножче и подстригано с машинка.

Подобно поведение не е допуснато в ефира на традиционните медии. 

Обсъдено бе, че традиционните медии са длъжни да спазват етични закони, когато всички други останали ги нарушават. "Лош законов закон", каза Момчилова.

Основна тема на дискусията обаче бе политиката и развитието на медийната грамотност в България. СЕМ работи над видеосъдържание, което да предоставя информация как се работи в дигитална среда, а идеята е да се повиши информираността на ученици, учители и студенти, за да бъде улеснен и работният процес. Зам.-министърът на образованието и културата Наталия Митева отбеляза, че от следваща година Министерството на образованието се заема с редица проучвания, свързани с дигиталните умения. Работи се и по темата с изкуствения интелект и как той може да бъде вграден в образователната система. Важно е и техниката да се използва според възрастта на учениците. 

От СЕМ и БНТ поискаха да се подпише меморандум, в който са посочени конкретни задачи и точни дати за осъществяването им, за да може този път работата наистина да бъде свършена и това да не са само празни приказки. 

От Министерството на културата подкрепят всички инициативи, които Съвета е предприел и се ангажирт да направят план и стратегически документ за действие. Предложено бе да се осъществят кампании, част от които са видеоуроци в училищата на тема дигитална и медийна грамотност. 

Калина Костова /24 часа

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.28338
RON RON 10 3.9348
TRY TRY 100 5.78533
USD USD 1 1.8066