СДС: България трябва твърдо да отстоява мястото си в НАТО и ЕС

България 24.02.2023 10:39 Снимка: ДНЕС+

СДС: България трябва твърдо да отстоява мястото си в НАТО и ЕС

На 24 февруари 2022 г. Путин нахлу вероломно в Украйна с увереност за бърза война и триумф на Кремъл. Една година по-късно равносметката е: разруха, смърт и милиони разрушени съдби. Кой би помислил, че в ХХI век в Европа, някой ще навлезе в съседна суверенна държава и ще се опита да я прегази, с необясним за здравия разум мотив, че всъщност я освобождава.
Руският президент се превърна в най-ненавиждания човек за свободния свят, защото изби хиляди невинни украинци, изпрати на смърт руските синове, многократно заплаши света с ядрен апокалипсис, разруши градове и села. Широко прокламираната увереност на Кремъл за бърз триумф, се оказа обикновена илюзия! Рухна митът за непобедимата руска военна мощ, подхранван дълги години от помпозността на деветомайските паради на Червения площад. Рухна и образът, който кремълската пропаганда искаше да наложи за Путин – че е велик стратег и политик.

Украйна устоя. Показа сила и дух на велик народ! Около нея се създаде световна цивилизационна коалиция, която застана твърдо с морална, финансова и военна подкрепа зад Киев.

Путин искаше да заличи Украйна, но вместо това, тя се превърна в горещото сърце на свободния свят.

Ние, от СДС, се гордеем, че първи сред политическите сили, призовахме България да предостави военна помощ за Украйна. Въпреки яростната съпротива на кремълските проксита у нас, това решение вече е факт. Но политическите лупинги и шмекерувания около тази позиция, показаха нелицеприятни истини за някои уж евроатлантически партии у нас. Те се опитаха да запазят четворната си коалиция и за да не изпуснат властта, предложиха половинчато решение за помощта за Украйна, за да не разсърдят тогавашния си коалиционен партньор БСП.

Такива половинчати позиции не могат да бъдат толерирани във времена, когато разделението между свободния демократичен свят и Путинова Русия се превърна в пропаст. България трябва твърдо да отстоява мястото си в НАТО и ЕС, защото освен ценностен, този избор е гарант и за нашата сигурност и просперитет.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648