Създателят на PISA: Българските деца учат много материал без да достигат компетентности

България 13.02.2024 10:16 Снимка: ДНЕС+

Създателят на PISA: Българските деца учат много материал без да достигат компетентности

Според Андреас Шлайхер е положена добра основа за промяна, насочена не само към предаване на знания в училище, но и на умения

"Българските деца учат много материал, но не винаги могат да достигнат компетентности. Ученето трябва да е интересно и да увлича младите хора" - това е казал създателят на изследването PISA и директор на дирекцията за "Образование и умения" в ОИСР Андреас Шлайхер на среща с просветния министър Галин Цоков.

Шлайхер е посещение у нас по инициатива на Цоков. Министърът е изтъкнал, че у нас е започнала широка промяна в образователната система, "която цели децата не толкова да възпроизвеждат знания, а да се учат как да ги приложат в живота".

Според представителя на ОИРС страната ни е постигнала много и прави важна реформа в образованието, насочена към развитие на компетентности и тя има подкрепата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Шлайхер смята още, че постигнатото от България в сферата на образованието е добра основа за промяна, насочена не само към предаване на знания в училище, а и на умения. Като положителен пример той е посочил внедрените иновации в много български училища.

"Правите важна реформа в образованието, насочена към развитие на компетентности и имате подкрепата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)", заяви д-р Шлайхер, цитиран от БТА. Според него е важно добрите практики в училищата да бъдат приложени и в други. "Започвате важен преход и е от голямо значение училищата да се чувстват включени, да се ангажират хората на първа линия и те да получат необходимия инструментариум," посочи Андреас Шлайхер.  

Промяната във формата на оценяване е много важна крачка и Ви поздравяваме, че я предприемате, каза той по повод подготвяните промени във формата на националното външно оценяване в България.

За първи път създателят на глобалното изследване PISA е на посещение в България по покана на българския министър на образованието и науката, за да се срещне, както с представителите на държавните институции, така и с директори, учители и ученици. В разговора с д-р Шлайхер участие взеха също заместник-министрите Наталия Митева, Мариета Георгиева и Емилия Лазарова, както и началникът на кабинета на министъра Наталия Михалевска. 

След срещата си с екипа на МОН Андреас Шлайхер представи изводи от изследването PISA и обсъди важни образователни теми с представители на регионални управления на образованието, синдикални и работодателски организации и педагогически факултети. Чрез резултатите трябва да се видят типовете задачи, в които децата са добри и къде има нужда от промяна, препоръча той.

Един от изводите е, че те учат много материал, но не винаги могат да достигнат компетентности. "Ученето трябва да е интересно и увличащо младите хора. Нашите общества се променят. Учителят днес трябва много да обяснява на родителите защо използва даден метод", каза още той.

В срещата участваха председателят на Синдиката на българските учители д-р Янка Такева, Диян Стаматов, председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета, Асен Александров, председател на Сдружението на директорите в средното образование, д-р Ваня Кастрева, началник на РУО-София, представители на университети, депутати от Комисията по образование и наука в НС и др.

CHF CHF 1 2.0566
GBP GBP 1 2.28434
RON RON 10 3.93053
TRY TRY 100 5.8357
USD USD 1 1.80945