Съвместната комисия със Скопие се събира пак чак през септември

България 14.05.2022 13:20 Снимка: ДНЕС+

Съвместната комисия със Скопие се събира пак чак през септември

Днес се проведе 19-ото заседание на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между Република България и Република Северна Македония, съобщиха от МВнР.

Комисията ще продължи своята работа на следващото си заседание, което по желание на представителите на Скопие, беше насрочено за месец септември 2022 г., допълват от там.

Не бе постигнат резултат на днешното заседание. Това пък съобщи за БТА заместник-председателят на комисията доц. Наум Кайчев.

Бяха проведени продължителни дискусии за учебниците по история за седмо отделение в Република Северна Македония, които се отнасят до Средновековния период и по нашите бележки и предложения за представянето на Охридската архиепископия, както и на въстанията през 11 век на Петър Делян и Георги Войтех, които са въстания за възстановяване на българската държава, каза доц. Кайчев. За съжаление, в резултат на продължителните обсъждания не можахме да постигнем съгласие и напредък по тези въпроси, така че разговорите продължават, каза той.

Не остана време и не засегнахме въпроса за честването на Гоце Делчев, посочи още доц. Кайчев.

От българска страна е предложено да има още едно заседание на комисията - през юни или началото на юли, но това не е било възприето.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648