Съветник на Радев се обяви за президентска република

България 23.01.2021 19:53 Снимка: ДНЕС+

Съветник на Радев се обяви за президентска република

"Най-големият успех на Радев е, че излезе на площада и каза „Вън, мутрите“. Най-голямата му грешка и пропуск е, че лятото не пожела да говори за промяна с ГЕРБ през лятото. Трябваше да сложи на масата своите предложения за промени в Конституцията". Това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" Слави Василев, политически анализатор и съветник на президента.

Според него няма друг изход освен противопоставянето между институциите при така създалата се система.

"Грешка е, но всеки си носи политическата отговорност. С конфронтацията единствено печели доверие от хората. Как да се легитимира човек, ако не е против статуквото?", попита реторично той.

По думите му статуквото са ГЕРБ и ДПС, а най-прекият път към рестарт на системата е предложение на президента за промени в Конституцията, което е в компетенцията на ВНС. 

"Това е единственият начин да излезем от калта, в която се намираме. Рестарт на системата без президента не може да има. Народните представители не представляват народа, а своята партия. Мутри наричам овластените хора, премиерът е вътре, ръководи целия парад", сподели Василев.

Той смята, че БСП трябва да се освободи от хората, които тежат, за да покаже, че е нова партия.

"Може би аргументът на президента да насрочи изборите за 4 април, е че тъй като е Великден в голяма част от страните на Запад, това ще улесни придвижването на българите до Консулствата, за да гласуват. Няма да има много хора по улиците, ще се избегнат струпвания", заяви анализаторът. /tribune.bg

CHF CHF 1 1.76998
GBP GBP 1 2.26283
RON RON 10 4.01097
TRY TRY 10 2.21873
USD USD 1 1.62606