Същият Асен Василев през 2019 с критики към многото данъци, които прибира държавата

България 27.11.2021 19:20 Снимка: ДНЕС+

Същият Асен Василев през 2019 с критики към многото данъци, които прибира държавата

Днес канещият се да бъде финансов министър лидер на ПП вече ще вдига максималния осигурителен праг и ще иска санкции за получаващите заплата в плик

„Ниски ли са данъците в България?  Ако смятате ефективен данък от 47.8% за нисък, то тогава да, ниски са“, пише преди 2 години Асен Василев.

Той публикува дълъг коментар с лайт мотив „данъците са обир“, в който се впуска в сложни (и спорни) изчисления колко много прибира държавата от работници и работодатели.

Още тогава постът става обект на бурни дебати. Далеч не всички се съгласяват със сметките на Василев, който и към онзи момент е бивш министър от служебен кабинет.

Людмил Божинов: Наистина ли бивш министър, начисли в сметките си 20% ДДС върху нетния доход на работника? Спрях да чета по-надолу...... И си направих извод за нивото на „професионализъм“ в управлението. Безмълвен съм

Гено Григоров: Само един въпрос: Защо когато сте във властта не ги казвате тези факти, а си кротувате и продължавате да ни скубеше.

Мартин Патарински: А защо примерът е точно с максималния осигурителен праг? Не е много коректно и създава предубеждение. Да се начислява ДДС също не е коректно, защото средствата могат да бъдат спестявани, например. Или инвестирани в покупка на имот. С пропорционалния данък на БСП колко чисто ще остават от тези 3570 лв.?

Габриела Борисова: За да вземе работника 3000€ бруто в Германия, Работодателя трябва да плати 3730,95€. След удръжките работникът получава 1842,03€ нето... Така изглежда сравнението от примера.... т.е заплащане от работодател - получаване от работник, тук вече идват повече от 100%..... а не като в примера 47% и т.н... Ето и едно от решенията как може здравеопазването или образованието да стане 2 пъти по-добро. Примерът е със същите числа, с покачване на заплатата, този процент нараства - данък доход е прогресивен в Германия, но това в случая има отношение и като самосъзнание и чувство за общество - идеята е: хората се радват, да дават повече, когато изкарват повече, по този начин се помага на др. хора, които в момента нямат тази възможност и се нуждаят от помощ. Тук мисленето като цяло трябва да се промени в тази посока, а не „аз какво давам, какво получавам”, та нали и всички управляващи идват от това общество..... Никой не ни ги е изпратил от някъде....... така идваме и до следващите проблеми: корупция, укриване на данъци..... и в управлението и също в частния бизнес “осигуряване на една заплата, получаване на друга.... и какво ли още не”..... Хората и мисленето трябва да се променят във всички части/слоеве на обществото, тогава от това общество, ще се намерят и подходящи управляващи с подобно самосъзнание./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448