Сарафов и Павлова ще участват в еврофорум за разширяването на Шенген

България 07.11.2023 11:16 Снимка: ДНЕС+

Сарафов и Павлова ще участват в еврофорум за разширяването на Шенген

Ръководството на прокуратурата ще участва в конференция в ЕП, посветена на разширяването на Шенген и ролята на България за европейската гранична сигурност

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и заместник главният прокурор Мария Павлова ще участват в конференцията „Разширение на Шенген: Ключовата роля на България в областта на граничната сигурност“. Форумът ще се проведе в Европейския парламент (ЕП) в Брюксел.

Събитието ще бъде открито с видео обръщение на председателя на ЕП Роберта Мецола, поканени за участие са представители на Европейската комисия и Испанското председателство на Европейския съюз.

На конференцията се очаква да присъстват представители на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (ФРОНТЕКС) и Европейската полицейска служба (ЕВРОПОЛ), членове на Европейския парламент и други. От българска страна в дискусията ще участват директорите на ГД „Гранична полиция“ Атанас Илков и на ГД „Гранична полиция“ Антон Златанов.

Сред основните акценти във форума ще бъдат постигнатият напредък на България и Румъния по присъединяването на двете страни към Шенгенското пространство, както и стратегическото положение на страната ни за осигуряването на сигурността на външните граници на общността.

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612