Съпругата на похитения първи помощник капитан пред "24 часа": Молете се за тях!

България 20.11.2023 13:24 Снимка: ДНЕС+

Съпругата на похитения първи помощник капитан пред "24 часа": Молете се за тях!

Казаха ни, че трябва да имаме търпение, защото разрешаването на тази заложническа криза може да отнеме и 3-4 месеца, твърди тя

"Искам да призова всички хора да се помолят за отвлечените моряци на кораба "Galaxy Leader". Това е единственото, което искам! Надявам се на чудо и те да се върнат", каза пред "24 часа" съпругата на един от българските моряци на похитения товарен кораб край Йемен. Той е първият помощник-капитан  и е от Горна Оряховица. Жената пожела да остане анонимна, тъй като дъщеря им, която е тийнейджърка, още не знае за случилото се и това би могло да й причини тежък шок.

Съпругата научила внезапно, защото не гледа телевизия. Обадили й се по телефона в неделя вечерта от офиса на гръцката компания, която менажира екипажите. Съобщили й, че корабът, на който съпругът й плава от месец и половина, е отвлечен и няма новини за екипажа.

"Последно той беше активен в събота, ние се чуваме постоянно. В неделя на обед, около 13 ч., е бил на линия и явно след това са ги нападнали",  разказва горнооряховката. Мъжът й бил спокоен и усмихнат, не е споделил да имат каквито и да било предупреждения за по-голяма бдителност или повишени мерки за сигурност при преминаването.

"В тази фирма е от 13 г. и никога не е имал притеснения, всичко е било винаги наред. С капитана много пъти са плавали заедно, разбират се много добре", обясни жената. Похитеният моряк е завършил Военно-морското училище, бивш военен е. 

Съпругата казва, че няма никаква връзка до момента. "Сигурно са им взели телефони, компютри и едва ли ще могат да се свържат, ако не им позволят", разсъждава тя. Корабът е изчезнал от програмата, през която тя следи къде се намират в момента.

Предупредили, че близките трябва да проявят търпение,  защото моряците може да бъдат държани в плен месеци наред.

"Единственото, което ме притеснява, че той е човек, който ще защити екипажа си, ако стане нещо. Капитанът и той е такъв, изключително отговорен към кораба и екипажа. Но се надявам всичко да мине мирно и тихо, и да ги пуснат по някакъв начин", казва съпругата на похитения моряк. 

Надява се на чудо и нищо да не им се случи. "Лош късмет. Шокът е толкова голям, надявам се да го чуя и да го видя. Казаха ни, че трябва да имаме търпение, защото разрешаването на тази заложническа криза може да отнеме и 3-4  месеца", каза съпругата.

Според нея, Япония, която е оператор на кораба, е започнала сериозни преговори и има надежда екипажът да бъде пуснат. Плавателният съд е собственост на британска компания, част от която се притежава от един от най-богатите израелци Ейбрахам "Рами" Унгар.

CHF CHF 1 2.0066
GBP GBP 1 2.32757
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.43804
USD USD 1 1.79599