Съдът прекрати делото на Иван Гешев срещу Атанас Славов заради депутатския му имунитет

България 24.04.2024 13:29 Снимка: БТА

Съдът прекрати делото на Иван Гешев срещу Атанас Славов заради депутатския му имунитет

Софийският районен съд прекрати за момента делото за клевета на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу бившия правосъден министър и настоящ народен представител Атанас Славов заради изказване относно Мартин Божанов. Причината е, че Славов има депутатски имунитет, предаде БТА.

На днешното заседание, което бе закрито за журналисти, като свидетел трябваше да се яви и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, но той не дойде, тъй като е в планирана отдавна командировка в Перник. Като свидетел бе призована и съдия Владислава Цариградска, която също не се яви.

Златка Иванова, адвокат на Славов, обясни пред медиите, че клиентът ѝ е поискал от съда делото да продължи, но в дейността на Народното събрание не е предвидена възможност за сваляне на депутатски имунитет по дела от частен характер, а само по такива от общ характер. 

Според нея подобна възможно може да се регламентира законово. "Днес се демонстрира, че дори да желаят делото да се разгледа депутатите не могат да постигнат това, поне съдебната практика е такава", добави защитникът.

"Г-н Славов не се притеснява от това дело", допълни адвокатът и обясни, че думите му относно Иван Гешев са на база изказване на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Адвокат Иванова добави още, че по делото са постъпили секретни материали от Национална служба "Охрана" (НСО), както и отговор от Първо Районно управление на МВР в София, че при тях няма информация, подадена от охраната на Иван Гешев, че е следен.

Снимка: БТА

Пред медиите Иван Гешев коментира, че "съдът прецени, че трябва да спре производството", тъй като Атанас Славов има имунитет.

"Има информация, потвърдена, че съм проследяван от лица, свързани с Мартин Божанов - Нотариуса. Тя е с гриф "класифицирана информация", поради това делото беше закрито за журналисти. Толкова за това колко познавам Нотариуса и колко съм свързан с него", каза Гешев. По думите му НСО са потвърдили конкретната информация, както и е приложена справка на служител на МВР към онзи момент.

Гешев добави, че е бил следен в периода, когато е бил заместник-главен прокурор.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027