Събарят 4 незаконни постройки край вила „Аглика“ на Живков, сега – на Божков

България 21.01.2021 17:10 Снимка: ДНЕС+

Събарят 4 незаконни постройки край вила „Аглика“ на Живков, сега – на Божков

Тече проверка за законосъобразността и техническото състояние на 17 строежа на територията на природен парк „Витоша“

Общинското направление по архитектура и градоустройство е издало 4 нови заповеди за премахване на незаконни обекти на територията на природен парк „Витоша“. Обектите се намират край вила „Аглика“. Става дума за сграда за обслужващ персонал, едноетажна сграда за КПП, гараж и метална бариера. Заповедите за премахването им са връчени, съобщиха от Направление „Архитектура и Градоустройство“(НАГ).

Оттам припомнят, че тече проверка за законосъобразността и техническото състояние на 17 строежа на територията на природен парк „Витоша“ в изпълнение на разпореждане от Върховната административна прокуратура.

За прилежаща сграда към ГД „Брезовица“ е издадена заповед за премахване, която е в процедура по обявяване. Предприети са и действия по премахване на ограда. След влизане в сила на издадените заповеди, собствениците ще получат покана за доброволно премахване. В случай, че не бъдат изпълнени, Столичната община ще пристъпи към действия по принудително премахване.

Оттам припомнят, че през 2020 г. в бившата резиденция на Тодор Живков, сега на обвиняемия Васил Божков, който е в Дубай, са били установени още 3 незаконни строежа: едноетажна сграда с прилежаща тераса и частичен полуподземен етаж-оранжерия, двуетажна офисна сграда с гараж, складове и два навеса и едноетажен склад. Заповедите за премахване бяха обжалвани от собственика, като съдебните производства още не са приключили.

Цялостната проверка на обектите в природен парк „Витоша“ ще продължи и през 2021 г. /tribune.bg

CHF CHF 1 1.75979
GBP GBP 1 2.2671
RON RON 10 4.00678
TRY TRY 10 2.18124
USD USD 1 1.62525