С отпадането на епидемичната обстановка личните лекари няма да могат да дават направления за PCR

България 28.03.2022 15:20 Снимка: ДНЕС+

С отпадането на епидемичната обстановка личните лекари няма да могат да дават направления за PCR

След отпадането на извънредната епидемична обстановка общопрактикуващите лекари вече няма да могат да отпускат направления за PCR тестове. Това каза по Нова телевизия Александър Симидчиев, зам.-председател на Комисията по здравеопазване в парламента. „Талоните ще трябва да бъдат назначавани от специалист. Тоест личният лекар ще трябва да даде направление за пулмолог, който да назначи тест, ако прецени”, поясни той и допълни, че според него част от мерките трябва да се променят.

„Извънредната епидемична обстановка е цялостна организационна мярка, която се въвежда и се отменя от правителството. Противоепидемичните мерки са на базата на заповед на министъра на здравеопазването. Част от тях може да станат препоръчителни, а не задължителни. Причината за това е по-ниският брой нови случаи. Пандемията като че ли стихва. Не бих казал, че си отива, защото виждам какво се случва в съседни страни – Гърция имаха 20 000 новозаразени наскоро. В такива държави обаче висок процент хора са имунизирани. Там няма такова натоварване на болничната система и толкова смъртни случаи. Проблемът ще възникне при нас, където ваксинираните са под 30%”, обясни лекарят.

Според него с отмяната на мерките контролът на регионално ниво може да бъде много по-добър. Проблемът е, че така или иначе не спазвахме мерките, каза пулмологът./tribune.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648