С. Македония няма да инвестира в АЕЦ "Белене", пренасочва парите към LNG терминала в Гърция

България 24.11.2020 18:01 Снимка: ДНЕС+

С. Македония няма да инвестира в АЕЦ "Белене", пренасочва парите към LNG терминала в Гърция

Северна Македония е преустановила плановете си да инвестира в проекта за строителството на АЕЦ "Белене" в България. Това обяви Васко Ковачевски, генерален мениджър на държавната електрическа компания на Северна Македония ЕСМ, информира SeeNews.

Вместо това Северна Македония ще се съсредоточи върху потенциални инвестиции в строителството на плаващия терминал за втечнен природен газ (LNG), който се изгражда край крайбрежния град Александруполис в Гърция, отбеляза Ковачевски пред Македонския енергиен форум. Това показва видео файл, излъчен в YouTube канала на събитието.

Северна Македония е заинтересована да вземе 25% дял от проекта за LNG терминала, посочи Ковачевски.

Терминалът за LNG в Александруполис се разработва от гръцката компания Gastrade. Той ще включва плаващ блок за приемане, съхранение и регазификация на LNG, който ще бъде нов, независим енергиен портал за пазарите в Югоизточна и Централна Европа. Съоръжението се очаква да започне да функционира в началото на 2023 година.

 

Станцията ще има капацитет за съхранение на втечнен природен газ от 170 000 куб. м и капацитет за доставка на природен газ, който ще надвишава 5,5 млрд. куб. м годишно. Плаващото съоръжение ще бъде свързано с националната газова система в Гърция чрез 28-километров газопровод, по който регазифицираният LNG ще бъде доставян на пазарите на Гърция, България и по-широкия регион - от Румъния, Сърбия и Северна Македония до Унгария, Молдова и Украйна.

Северна Македония прояви интерес към придобиването на миноритарен дял в бъдещата проектна компания за изграждането на АЕЦ "Белене", заяви българското министерство на енергетиката през август миналата година.

През юни 2018 г. българският парламент упълномощи енергийния министър Теменужка Петкова да търси потенциални стратегически инвеститори, желаещи да построят АЕЦ "Белене", проект, изоставен от 2012 г., който българското правителство има за цел да съживи./news.bg

CHF CHF 1 1.81549
GBP GBP 1 2.19645
RON RON 10 4.01278
TRY TRY 10 2.16845
USD USD 1 1.60868