С изложба и „Приказки за рицари” Парк-музей „Вл. Варненчик” се включи в Нощта на музеите

България 19.05.2013 09:54

В изложбата под надслов „С обувката на средновековния воин”, която е съвместна проява с Националния археологически институт с музей към БАН, са включени експонати от периода XV – XVIII век, повечето от които публиката вижда за първи път.

„С обувката на средновековния воин” е едно метафорично заглавие и смело бих добавила към него „из безвремието на българите, защото с идването на османците на Балканския полуостров, българите се връщат векове назад в своето икономическо, политическо, обществено и културно развитие, а българската държава престава да съществува на световната географска карта” – каза в своето слово на откриването директорът на музея Емилия Петкова.

Уникална желязна обувка, двуръчен меч, намерен близо до Варна, налакътник от рицарски доспехи, кремъчни пищови, ятагани и крепостна пушка са сред най-впечатляващите експонати, намерили място в изложбата. Тя може да бъде видяна в залата за временни експозиции на музея до края на месец август.

Приказки за рицари слушаха най-малките посетители в импровизираната ковачница на музея. Колко време се плете една ризница, как се кове меч и колко тежат рицарските доспехи, къде живеят рицарите и кой е най-силният от тях слушаха в захлас не само малките момиченца и момченца, но и техните родители.

Изключителен интерес сред посетителите предизвикаха ризницата и мечът, с които всеки желаещ можеше да си направи снимка.

Тази година Парк-музей „Владислав Варненчик” се включи за шести пореден път в Европейската нощ на музеите заедно с цялото музейно семейство на Националния военноисторически музей. Само за няколко часа през залите на музея преминаха 1195 души.


CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448