С 30 млн. евро развиваме пограничните райони със Северна Македония

България 21.09.2021 12:44 Снимка: ДНЕС+

С 30 млн. евро развиваме пограничните райони със Северна Македония

30 млн. евро от Европейския съюз ще бъдат инвестирани за развитие на пограничните региони на България и Република Северна Македония в следващите 7 години.

Средствата са по програмата за трансгранично сътрудничество, която се управлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Заместник регионалният министър Захари Христов обясни, че инвестициите ще бъдат насочени за развитието на чиста и зелена среда, устойчив туризъм и в подпомагане на конкурентоспособността в трансграничния регион.

Сред приоритетните обекти е изграждането на новия граничен пункт "Клепало" между общините Струмяни и Берово.

Христов заяви, че благодарение на Интеррег програмите в последните 20 години е обновен обликът на пограничните населени места на двете страни. Осигурен е подходящ достъп до природни забележителности, реставрирани са антични крепости и църкви, помогнато е на местните културни, образователни и спортни центрове да развиват активна дейност. Според него направеното дотук е спомогнало и за положителна промяна в отношенията между двата народа.

Тази година Програмата за трансгранично сътрудничество на Интеррег-ИПП между България и Северна Македония отбелязва празника с Виртуален туристически панаир, включващ различни дестинации по програмата./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448