Росен Желязков в Скопие: РСМ ще продължи да получава средства от България

България 14.11.2023 15:41 Снимка: ДНЕС+

Росен Желязков в Скопие: РСМ ще продължи да получава средства от България

Република Северна Македония ще продължи да бъде сред най-големите получатели на средства от Българската помощ за развитие, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков в Скопие. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Председателят на парламента, който е на работно посещение в Република Северна Македония, присъства в Българския културно-информационен център в Скопие на заключително събитие по проект, финансиран по линия на Българската помощ за развитие. 30 деца с увреждания, техните родители и преподаватели получиха ваучери за интернет обучения, съобразени с индивидуалните им потребности.

Със средства от Българската помощ за развитие през миналата година в Република Северна Македония са финансирани 30 проекта, което е най-големият брой проекти от всички страни, на които страната ни предоставя помощ, подчерта Росен Желязков. Общата стойност на проектите е 985 600 лв. като тези с по-голямо финансиране са в подкрепа на достъпа до качествено здравеопазване и услуги на уязвими социални групи, уточни той. Председателят на Народното събрание изрази увереност, че и през следващата година равният достъп до образование и ресурсите, необходими за качествено обучение на деца със специални образователни потребности, ще бъдат сред приоритетите на българската помощ.

В Българския културно-информационен център в Скопие Росен Желязков присъства и на друга инициатива – творческа работилница за деца. С рисунки на малчуганите ще бъдат изработени поздравителни картички, които ще бъдат отпечатани и разпространени в рамките на проект, финансиран от Министерството на културата на Република България.

По време на визитата си председателят на Народното събрание Росен Желязков ще разговаря с председателя на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери. Председателите на законодателните институции на България и Република Северна Македония ще присъстват на откриването на изложбата „Сребърна Тракия" в Археологическия музей на Република Северна Македония в Скопие.

CHF CHF 1 2.04115
GBP GBP 1 2.28517
RON RON 10 3.93567
TRY TRY 100 5.77036
USD USD 1 1.80878