Рибарят, спасен край Китен: Голяма вълна беше, не я видяхме

България 10.05.2023 10:01 Снимка: ДНЕС+

Рибарят, спасен край Китен: Голяма вълна беше, не я видяхме

Изписаха от болница рибаря, който беше спасен в морето край Китен вчера. Мъжът разказва за огромната вълна, която е заляла лодката му и за загубата на приятеля му.

„Тя се обръща насам, а аз - удрям се в този борд. И ме захлюпва, но аз излизам. Гледам Недко настрани, отидох, хванах го, викам - дръж се за лодката“, разказва рибарят пред bTV.

Рано сутринта двамата влизат за риба в морето, но приливна вълна обръща лодката, разказва Христо Илчев. „Зъбите си счупих, краката си натроших. Голяма вълна беше, ние не можахме да я видим. Ние не бяхме с носа към вълната, ако бяхме с носа - нищо нямаше да стане, лодката щеше да мине“, казва Христо.

Помага на приятеля си и успяват да се хванат за лодката. Остават часове във водата и викат за помощ.

„Викам, Недко дръж се, ще дойда при теб, дръж се. Отидох, хванах го и го измъкнах. Отидохме до лодката, викам: „Хвани се ей тук“. Три часа бяхме във водата“, продължава да разказва рибарят.

Забелязват ги други рибари и ги вадят на сушата. Христо губи съзнание и се събужда в болницата в Бургас, където разбира, че приятелят му се е удавил. Сега иска само едно - да благодари на спасителите си.

„Аз ще ги намеря. Те са герои, това за мене са герои, категоричен е Христо.

Загиналият мъж е от Ямбол, на 61 години и работи като стругар. Лодката, която купил скоро била мечтата на живота му.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194